Afbeelding
Foto:

Agent raakte gewond bij ongeregeldheden

Eisen tot half jaar cel na oudejaarsrel

papendrecht • Het Openbaar Ministerie heeft woensdag straffen van 150 uur taakstraf tot een half jaar cel tegen de Papendrechtse familie Van A. geëist, die voor veel onrust zou hebben gezorgd in de Oudejaarsnacht van 2015 op 2016.

Een agent raakte destijds behoorlijk gewond aan zijn hoofd toen hij door een lid van de betreffende familie met een tuinstoel op zijn hoofd zou zijn geslagen.

Toneel van ongeregeldheden was de Sperwerstraat in Papendrecht. De viering van de komst van het nieuwe jaar liep er compleet uit de hand. Eerst kwam de brandweer het vreugdevuur blussen, omdat de vlammen te hoog waren.

Steeds grimmiger

Toen de spuitgasten waren vertrokken, werd de stemming volgens de politie steeds grimmiger. Er werd gejoeld door de vijftig mensen die buiten stonden. Onder hen de familie Van A.: vader Johannes (69), zijn zoons Remi (45), Serge (34) en schoonzoon Danny de S. (47).

Remi zou vuurpijlen, gericht op agenten, hebben afgeschoten. De politie wilde hem daarop aanhouden. Vervolgens escaleerde de situatie in een rap tempo, omdat de familie de arrestatie wilde verhinderen.

Vuilnisbak

De Rotterdamse rechtbank probeerde tijdens de zitting van woensdag het gebeuren van die nacht precies te reconstrueren. In het gevecht met de politie zouden de vier familieleden allemaal een rol hebben gespeeld. De boomlange Remi had een tuinstoel op het hoofd van een agent kapot geslagen en ook met een zinken vuilnisbak gegooid.

Serge zou met een afgebroken schop hebben gedreigd en de schoonzoon zou een agent hebben vastgegrepen. De vader wordt ervan verdacht dat hij een wapenstok heeft afgepakt. Tijdens de ongeregeldheden werd hij in zijn arm gebeten door een politiehond.

Van de familie voerde senior tijdens de zitting het hoogste woord, de anderen zeggen zich weinig meer te herinneren van die nacht.

Kordaat

"Ik vraag me echt af wat ik hier doe", zegt de vader. Hij verscheen als enige zonder advocaat in de rechtszitting. "Als de politie vanaf het begin kordaat had opgetreden, was er niks gebeurd. Ze deden maar wat."

Daar denkt de officier van justitie toch heel anders over. "Juist met oudjaar moet de politie haar werk kunnen doen, dit is een stevig voorval."

Hij vindt dat de familie samen optrok en eist tegen drie van de leden dan ook hetzelfde: 150 uur taakstraf voor geweldpleging.

Smartengeld

Het OM maakt een uitzondering voor Remi van der A. omdat hij de agent mishandeld zou hebben: een half jaar cel. De bewuste agent kon na het voorval een tijd niet meer werken en heeft nog steeds begeleiding nodig. Hij wil ruim 1575 euro smartengeld zien. De officier vindt dat een passend bedrag. "En ik dan? Ik heb drie dagen in het ziekenhuisgelegen", reageert senior, om te vervolgen met: "Kort en bondig, eis ik vrijspraak."

De rechtbank doet uitspraak op 13 september.

Persbureau Cerberes