• De JOP aan het Molenveld in Papendrecht.
• De JOP aan het Molenveld in Papendrecht. Foto: Bert Bons

Molenveld in Papendrecht

Ernstige overlast hangjeugd Molenveld

papendrecht • Omwonenden van het Molenveld in Papendrecht hebben de laatste tijd veel last van hangjongeren.

Het loopt zelfs zo de spuigaten uit dat het PAB (Papendrechts Algemeen Belang) vragen heeft gesteld hierover aan het gemeentebestuur van Papendrecht.

Op het Molenveld, vlakbij verenigingsgebouw De Spil, staat de bewuste Jongeren Ontmoetings Plek, JOP genoemd. Bij deze JOP op het Molenveld verblijven jongeren die volgens het PAB al jaren overlast veroorzaken, maar waar de overlast de laatste tijd onhoudbare vormen aanneemt.

Wanhopig

"De omwonenden zijn wanhopig, omdat ze het gevoel hebben aan hun lot te worden overgelaten", laat het PAB weten in een brief aan het Papendrechtse gemeentebestuur. "De politie doet niets dan alleen maar doorverwijzen naar de gemeente", meldt het PAB.

De plaatselijke politieke partij in Papendrecht wil hierin niet berusten. "De situatie wordt voor de bewoners alleen maar onhoudbaarder. Tot drie à vier uur 's nachts verblijven daar drugsdealende en zuipende en dronken jongeren die daar veel lawaai maken en door het lawaai omwonenden uit hun slaap houden. Dit niet of slecht kunnen slapen grijpt in in het leven van de omwonenden", zo staat te lezen in de brief van het PAB aan het gemeentebestuur.

Noodkreet

Vandaar dat ze nu de fractie van het PAB hebben benaderd met een noodkreet of er eindelijk iets gedaan kan worden aan deze overlast.

De fractie van het PAB is van mening dat deze overlast op zo kort mogelijke termijn dient te stoppen. De partij is benieuwd welke maatregelen de gemeente genomen heeft en of men bereid is om stevigere maatregelen te nemen.

Verplaatsing

Omwonenden van het JOP op de Molenveld denken dat verplaatsing van het JOP naar een plek buiten de woonwijk een effectieve maatregel zou zijn die hen op korte termijn verlost van de overlast.

Het PAB is dezelfde mening toegedaan en steunt deze optie, waarbij uiteraard niet weer andere bewoners de dupe worden van het wangedrag van deze overlastgevende jongeren. Vandaar het idee van verplaatsing buiten de woonwijk, naar de rand van de Molenvliet.

Enkele jongeren die regelmatig verblijven in het JOP op het Molenveld, voelen niets voor deze oplossing. "Dat zou raar zijn, hij staat er nog niet zo heel erg lang", vertelt één van hen.

"Ik vraag me af of de overlast dan voorbij zou zijn", vult een vriend van hem aan. Ze willen allebei niet met hun namen in de krant. Hij denkt dat jongeren uit de buurt ook zonder JOP op het Molenveld zullen blijven rondhangen.

Wand dichtmaken

Volgens hem zou het beter zijn om één van de twee open wanden van het JOP dicht te maken. Als dat aan de zijde zou gebeuren waar de huizen het dichtst bij zijn (Beltmolen, red.), zou het geluid enigszins gedempt kunnen worden.

De jongeren beseffen dat er geregeld overlast is. "De politie heeft ons weleens gewaarschuwd. Maar meestal rijden ze langs, draaien het raampje open en als we niet te luidruchtig zijn gaan ze weer verder."

Het gemeentebestuur neemt de brief van het Papendrechts Algemeen Belang in behandeling. Een reactie op de brandbrief van de plaatselijke politieke partij kan gedaan worden tijdens een politieke vergadering of schriftelijk.

Bert Bons