• Wim Vos met een foto van Tienpond.
• Wim Vos met een foto van Tienpond. Foto: Marinda Bakker

'Ik weet nog goed hoe hij rondliep in zijn gebreide badpak'

Een zaal voor badmeester Tienpond

alblasserdam • De eerste badmeester van Alblasserdam was een markante persoonlijkheid. De Zeeuw liep rond in een gebreid badpak en moderniseerde zwembad 'Lammetjeswiel'.

Op zaterdagochtend 9 september is er in Sportcentrum Blokweer een feestelijke bijeenkomst, om de naamgeving van de zaal te vieren. Wim Vos, oprichter van zwemvereniging 'Wiekslag' in Alblasserdam, is verantwoordelijk voor de organisatie. De multifunctionele zaal in het centrum krijgt de naam: 'Badmeester Tienpondzaal'. Het gaat om de ruimte die wordt gebruikt door kinderopvangorganisatie Wasko en ook gehuurd kan worden.

De Historische Vereniging West-Alblasserwaard vroeg Vos om de organisatie van de feestelijke ochtend op zich te nemen. Vos vertelt: "We hebben twee kleindochters van de heer Tienpond, afkomstig uit Vlissingen en België, gevraagd of zij de zaal officieel willen openen. Ruud Boele, voorzitter van de Historische Vereniging, houdt een korte inleiding over badmeester Tienpond, waarna zijn kleindochters een foto van hem zullen onthullen."

De Zeeuwse Adriaan Fredericus Tienpond was van 1956 tot 1977 badmeester en zwemleraar in zwembad 'Lammetjeswiel'. Hij was vanaf 1940 al badmeester geweest in zijn toenmalige woonplaats Oost- en West Souburg, maar tot zijn spijt kon hij daar geen zwemonderwijs geven. Toen hij een advertentie van de gemeente Alblasserdam zag waarin een badmeester gevraagd werd, reageerde hij. Binnen de kortste keren was hij aangenomen. Met zijn gezin betrok hij een woning in de Alblasserdamse Klaproosstraat.

Peuterbad

Tienpond werd verantwoordelijk voor het reilen en zeilen van Lammetjeswiel. Ook het onderhoud en het aanbrengen van verbeteringen behoorde bij zijn takenpakket. Hij ging behoorlijk voortvarend te werk: binnen enkele jaren was er een peuterbad met een heuse paddenstoel gerealiseerd, was de zandmassa naast de baden vervangen voor een mooie zonneweide en werd de modderige toegang naar het zwembad opgehoogd. De badmeester kon het goed vinden met de toenmalige burgemeester Looij, die een paar jaar daarvoor (in 1953) onder grote belangstelling het zwembad had geopend met een duik vanaf de hoogste duikplank. De sportieve burgemeester ondersteunde Tienpond door dik en dun in zijn acties. Toen de badmeester in 1977 met pensioen ging, werd er een drukbezochte afscheidsreceptie voor hem georganiseerd. Kort daarna verhuisde de familie naar Vlissingen. Op 22 juli 1993 overleed badmeester Tienpond, op de leeftijd van 81 jaar.

Menig Alblasserdammer zal zich de zwemlessen van deze bijzondere persoonlijkheid herinneren. Wim kan zich de markante badmeester ook nog goed voor de geest halen. "Ik heb zelf ook zwemles van hem gehad. Ik weet nog goed hoe hij rondliep in zijn gebreide badpak. Honderden Alblasserdammers hebben van hem leren zwemmen."

Tienpond schreef zelf de diploma's uit en zette op elk ervan zijn handtekening. Die handtekening speelt tijdens de plechtigheid op 9 september een belangrijke rol. "Het zou leuk zijn als er tijdens de opening zoveel mogelijk mensen aanwezig zijn die destijds hun zwemdiploma bij badmeester Tienpond hebben gehaald", vertelt Wim Vos. "Op vertoon van hun diploma mét handtekening van badmeester Tienpond ontvangen zijn oud-leerlingen tijdens de opening een aardigheidje."

Tijdens de opening verzorgt de Historische Vereniging West-Alblasserwaard een foto-expositie over de zwembadgeschiedenis van Alblasserdam. Er zijn historische foto's van onder meer de oprichting van zwembad Lammetjeswiel en badmeester Tienpond. De expositie blijft twee weken staan. Mensen die aanwezig willen zijn bij de opening kunnen zich aanmelden bij Vos: wvos8181@freeler.nl of 0651258884.

Marinda Donk