Drinkwater veilig, ondanks lozing GenX

regio • De concentratie FRD-903 – een stof die wordt gebruikt bij GenX technologie – in drinkwater overschrijdt de richtwaarden niet. Dat meldt het RIVM op zijn website.

Het RIVM maakte een risicoschatting op basis van berekeningen van het drinkwaterbedrijf Oasen. Het instituut constateerde dat bij de huidige emissie de waarden niet worden overschreden en dat dit ook in de toekomst niet gebeurt.

Een richtwaarde geeft aan hoeveel een mens van de stof mag binnenkrijgen zonder daar gezondheidsschade aan over te houden. Het RIVM heeft deze richtwaarde in 2016 berekend. Op dit moment zijn de concentraties ruim onder de richtwaarden FRD 903 in drinkwater. Dat betekent dat het overal veilig is om het drinkwater te drinken.

Het RIVM constateert dat de berekende concentraties FRD-903 in het drinkwater ook op langere termijn net onder de richtwaarde blijven. Daarbij wordt uitgegaan van de nu toegestane lozing. Bij hogere lozing zou er sprake zijn van overschrijding van de richtwaarde. Het RIVM stelt daarom dat goede controle van het oppervlaktewater nodig is, om ervoor te zorgen dat de concentraties ook in de toekomst veilig blijven.

FRD-903 is een stof die wordt gebruikt bij GenX- technologie, die wordt gebruikt om coatings (fluorpolymeren) te maken. Sinds 2012 gebruikt fabrikant Chemours in Dordrecht de GenX-technologie als vervanging van PFOA. Conform de huidige lozingsvergunning van april 2017 mag de chemiefabriek DuPont/Chemours jaarlijks maximaal 2035 kilogram FRD-903 lozen op de rioolwaterzuivering. De chemiefabriek DuPont/Chemours is voor de productie van stoffen in 2012 overgegaan op de zogenoemde GenX-technologie. Bij toepassing van deze technologie vormt zich in water de stof FRD-903. Tot het jaar 2012 gebruikte de chemiefabriek perfluoroctaanzuur (PFOA) .