• De stalker was voor zijn ex een continu dreigende aanwezigheid.
• De stalker was voor zijn ex een continu dreigende aanwezigheid. Foto: stockfoto 123rf.com

Werkstraf geëist tegen fanatieke stalker

papendrecht • Een man die drie jaar lang zijn ex-vrouw uit Papen-drecht heeft lastiggevallen, zou haar volgens het openbaar ministerie ruim 5500 euro schadevergoeding moeten betalen.

Daarnaast zou de man 240 uur werkstraf moeten krijgen en een contactverbod. Als hij dat aan zijn laars lapt, kan hem twee maanden celstraf worden opgelegd. De rechtbank buigt zich deze dagen over de eis van het openbaar ministerie.

Dochtertjes

De 35-jarige man, voorheen wonend in Alblasserdam en nu in Hardinxveld-Giessendam, viel tussen 2012 en 2015 zijn ex-vrouw ontelbare malen lastig. Hij belde haar eindeloos, maar hing ook rond bij haar woning, bij haar werk en bij de school van hun beider dochtertjes.

In een poging om onvindbaar te zijn voor haar ex-man, verhuisde de vrouw. Ook veranderde ze van baan. Om het haar ex nog moeilijker te maken haar op het spoor te komen, kocht ze ook een andere auto.

Afwezig

De verdachte verscheen niet op de zitting bij de rechtbank. Hij was wel op de hoogte, wat bleek uit de door hem voor ontvangst getekende dagvaarding. De zaak werd daarom bij verstek afgedaan, dus zonder zijn aanwezigheid.

"Jammer dat hij er niet is. Ik had bijvoorbeeld wel willen weten hoe het nu met hem gaat", zei de officier van justitie.

Dat het in het verleden niet goed met de verdachte ging, bleek uit de mededeling dat hij korte tijd met psychische klachten was opgenomen in een kliniek.

Tijdens een proefverlof ging de man opnieuw in de fout en belde hij weer bij de vrouw aan. Een medewerker van slachtoffer hulp vertelde daarover: "Ze hield zich met haar kinderen doodstil op de vloer van de slaapkamer, totdat de man vertrok."

Nare sms'jes

De woordvoerder liet ook weten dat een keer een kaartje van de man was ontvangen met krantenknipsels die 'behoorlijk ziek' waren. Ook Whatsapp en Facebook misbruikte de man om zijn ex-vrouw lastig te vallen.

Verder haalde de Papendrechtse politie hem een keer 's nachts van het balkon van het huis van de vrouw, die ook veel sms'jes met vervelende teksten onder ogen kreeg. De nieuwe vrouw van de verdachte bood zelfs een keer excuses aan voor zijn gedrag.

Uitspraak rechter

Over de eisen van justitie doet de rechtbank uitspraak op donderdag 17 augustus.

Wim Roodnat