'Ik zie overal tegeltuintjes'

Jacques Verhagen, coördinator planologie en bestuurslid bij de Natuur- en Vogelwacht 'De Alblasserwaard', vindt dat gemeenten in de regio een beeldkwaliteitsplan voor bomen zouden moeten opstellen. "De voormalige gemeente Nieuw-Lekkerland had een lijst met bomen die niet omgehakt mochten worden. Die is helaas de la ingegaan. Het is belangrijk dat er weer zo'n lijst wordt opgesteld, in overleg met burgers. De gemeente kan zeggen: 'U hebt zo'n mooie karakteristieke boom, we willen graag dat u die laat staan'."

"Positief is dat de afdeling groen van Molenwaard sinds kort een plan heeft om boomlinten te behouden. Dan hebben we het over bomen langs straten en lanen. Maar ik denk dat dit onvoldoende is."

Verhagen hoopt dat ook particulieren meer groen in hun tuinen zullen gaan zetten. "Mensen willen graag in een huis met een tuin wonen. Maar ik zie overal tegeltuintjes. De gemeente ergert zich daaraan, in verband met de afvoer van regenwater is die verstening een probleem." In de strijd tegen verstening heeft Verhagen nog een punt: "Langs de Alblas, de Graafstroom en het Achterwaterschap timmert men alles dicht met huizen. De doorkijkjes zijn straks allemaal weg. Terwijl je op open plekken juist bomen zou kunnen neerzetten."