Vervolg van artikel op pagina 3:

Tunnel naar Dordrecht is een utopie

papendrecht • Als de brug naar Dordrecht vervangen wordt door een tunnel, zal de geluidsoverlast voor omwonenden verminderen, vooral aan de Papendrechtse zijde. En datzelfde geldt voor de luchtverontreiniging. Het woongenot aan met name de Papendrechtse zijde van de N3-brug zal hierdoor aanzienlijk kunnen verbeteren.

Wethouder Jan Nathan Rozendaal van de gemeente Papendrecht noemt het een sympathiek plan, maar niet uitvoerbaar. "Het is een route voor gevaarlijke stoffen en daarvoor zijn geen alternatieve routes beschikbaar in de regio, omdat gevaarlijke stoffen niet door een tunnel mogen gaan", reageert wethouder Rozendaal. "Daarnaast is de aanleg van een tunnel veel te duur."

Volgens wethouder Rozendaal heeft het daarom geen zin om hierop te blijven aandringen naar Rijkswaterstaat.

De gemeente Papendrecht steekt liever samen met Rijkswaterstaat in op alternatieve plannen om de (geluids)overlast voor omwonenden van de N3 en de brug naar Dordrecht te verminderen. Het aanbrengen van nieuw asfalt is een eerste stap. Komend weekend en het weekend erop wordt dit aangebracht op de Merwedebrug tussen Dordrecht en Papendrecht.

Grondige renovatie

Tevens is Rijkswaterstaat bezig met de voorbereidingen van een grondige renovatie van de N3. De plannen daarvoor worden dit jaar door Rijkswaterstaat afgerond. De uitvoering staat gepland in 2019 en 2020. Een belangrijk onderdeel van de renovatie is het aanbrengen van geluidsarm asfalt.

In 2024 en 2025 staat een derde maatregel op het programma om de overlast van de N3 en de brug te verminderen. Dan worden de losse brugdelen vervangen.

Niet mogelijk

Wethouder Rozendaal: "We hopen dat de overlast van de omwonenden bij elke stap zal verminderen, te beginnen vanaf komend weekend. Maar helemaal verdwijnen zal de geluidsoverlast van de N3 en de brug over de Merwede niet. Dat is helaas niet mogelijk."

OP-raadslid Ruud Lammers verwijt wethouder Rozendaal een gebrek aan visie. "Er wordt voortdurend geschermd met de gevaarlijke stoffen route. Maar die moet je verleggen. Dat is ook beter voor de inwoners van Papendrecht."

Lammers: "De wethouder geeft aan dat het voorlopig een utopie is. Dat blijft het zolang je er niks voor doet om een tunnel aangelegd te krijgen. Als je als wethouder elke keer dat je Rijkswaterstaat kunt spreken voorbij laat schieten om het over de wens van een tunnel te hebben, dan wéét Rijkswaterstaat ook niet dat het je wens is."

"Intussen hoop je dat door maatregelen die genomen gaan worden, zoals geluidsarm asfalt, dat de bui overwaait, maar dat zal niet gebeuren", vreest Lammers. "Het aantal vervoersbewegingen zal de komende jaren alleen maar nog meer toe gaan nemen. Dan ligt er wel geluidsarmer asfalt maar er gaan meer auto's over de brug. En de Papendrechtse brug is er niet op berekend. De A15 wordt verbreed, er komt de komende jaren nog meer verkeer, de files zullen zonder tunnel alleen maar langer worden. Wat dat betekent voor de emissies kun je je wel voorstellen."

Bert Bons