• De Papendrechtse brug, met op de achtergrond Huis de Merwede.
• De Papendrechtse brug, met op de achtergrond Huis de Merwede. Foto: Petra Scheurwater

Omwonenden aan Papendrechtse zijde:

'Brug slopen en een tunnel bouwen'

papendrecht • "Ik ga er niet wonen met die rotbrug om de hoek." Leen Borsje is stellig, een kijkje bij Huis ter Merwede leverde voor de schipper geen woonplaats op. De Papendrechtse brug is voor hem de reden om niet in een appartement met uitzicht op de rivier te wonen.

Ook voor direct omwonenden is de brug een doorn in het oog, maar een blijvende oplossing voor het geluidsoverlast van de brug over de Merwede zit er voorlopig niet in.

De losliggende planken van de brug klappen elke keer als er een auto of vrachtwagen over heen rijdt tegen elkaar. Dit gedreun is, zeker bij het passeren van vrachtverkeer, in de omgeving van de brug goed te horen.

Slijtlaag vervangen

In de weekenden van 14 tot en met 17 juli en 28 tot en met 31 juli wordt de Papendrechtse brug opnieuw geasfalteerd. Volgens Michel de Vos, woordvoerder van Rijkswaterstaat, wordt de slijtlaag op het houten rijdek vervangen om geluidsoverlast bij direct omwonenden te verminderen.

"De werkzaamheden van komende maand zijn juist gericht op het verminderen van de geluidsoverlast door het vrachtverkeer dat over de klep rijdt."

Dat is geen oplossing vindt Bas van Mill, wonend in Huis ter Merwede. "Je hebt niks aan de werkzaamheden. Ieder half jaar draaien ze de bouten weer aan om de speling tussen de losliggende platen op de brug te verminderen. Ze moeten deze houten platen vervangen voor kunststof platen. Daarmee zou vijftig procent van de geluidsoverlast verdwijnen."

Niet berekend

Leen en Frieda van Ostende zijn een jaar na de oplevering van de brug in 1967 aan de Pieter Zeemanlaan komen wonen. Zij hebben in de afgelopen vijftig jaar het gebruik van de brug zien veranderen. "Eerst was het een stadsbrug die alleen werd gebruikt voor overtocht van Papendrecht naar Dordrecht. Hij is helemaal niet op deze hoeveelheid verkeer berekend."

Te smal

Twee bewoners uit Huis ter Merwede die graag anoniem willen blijven, zijn het daar mee eens. "De brug is destijds berekend op 15.000 auto's per dag, nu gaan er 85.000 overheen. Ze hebben nooit verwacht dat er zoveel verkeer overheen zou komen, daarvoor is de brug sowieso veel te smal."

"We wonen hier fantastisch. Bij zo'n mooi appartement aan de rivier neem je de brug wel op de koop toe. Maar ze moeten zich aan de regels houden. Er is een Arbowet voor bedrijven, maar de overheid lapt regels aan hun laars. Dat kan toch niet?"

Na de afsluiting van de Merwedebrug bij Gorinchem is het verkeer toegenomen en daarmee het geluidsoverlast. Van Ostende: "Toen hij dicht was, was het helemaal erg. Maar nu lijkt het alsof vrachtwagenchauffeurs door die afsluiting deze route ontdekt hebben en er meer gebruik van maken."

Complete renovatie

Een complete renovatie van de brug staat op de planning, maar een begin- en einddatum zijn nog niet vastgesteld. Bij een persconferentie in december 2016 over de huidige werkzaamheden aan de N3 zei wethouder Jan Nathan Rozendaal dat het tot zijn spijt wel eens 2023 of 2024 zou kunnen worden voor de brug wordt aangepakt.

Kunststof platen, een snelheidslimiet, geluidsschermen, volgens omwonenden zou dit een verbetering kunnen zijn; maar eigenlijk zien ze unaniem maar één definitieve oplossing: "Ze moeten de brug slopen en een tunnel bouwen."

Petra Scheurwater

Verderop in de krant staat een vervolgartikel over dit onderwerp: 'Tunnel naar Dordt is een utopie'