• Het kantoor van Share'NGo is gevestigd aan de Newtonweg.
• Het kantoor van Share'NGo is gevestigd aan de Newtonweg. Foto: Aangeleverd

Nieuwe mobiliteit volgens Share'NGo

alblasserdam • Mobiliteit volgens Share'NGo uit Alblasserdam: het kost minder dan een eigen auto en is beter voor het milieu. Dat is de boodschap van algemeen directeur dr. M. Yousif.

Wie lid wordt, kan op elk gewenst moment over een elektrische auto beschikken. In vier Italiaanse steden rijden al bijna 2.800 auto's rond van Share'NGo: Milaan, Rome, Florence en Modena. Yousif wil ook Nederland veroveren. Hij vertelt: "In Nederland starten we met de steden Utrecht, Rotterdam en Amsterdam." De auto's van Share'NGo zijn uitgerust met informatie- en communicatietechnologie. Zo wordt voorafgaand aan elke rit getest of iemand alcohol heeft genuttigd. Het bedrijf wil geen dronken bestuurders in zijn auto's. Yousif: "Je krijgt dan een aanbod voor een taxi." Leden kunnen ook hun medische gegevens in het systeem invoeren. "Dit zijn geen gewone huurauto's. Wij hebben 'computers on the road'. Als bijvoorbeeld de bestuurder zichzelf niet goed voelt, is een druk op de knop voldoende om jouw informatie door te spelen naar het ambulancepersoneel of een arts, mits deze zijn ingevoerd bij het registreren. Ook kan de auto doorgeven waar bijvoorbeeld de dichtstbijzijnde supermarkt of een theater is gevestigd. Verder is de auto milieuvriendelijk, stil en zuinig."

Je zou Yousif een idealist kunnen noemen. Hij vindt dat we te weinig verbonden zijn met de mensen om ons heen. Managing director H. Borsje vult aan: "Door onze welvaart zijn we van elkaar vervreemd geraakt. Na de oorlog was iedereen arm en deelden we alles. Dat zouden we nu ook vaker moeten doen." Yousif: "Ik wil de toekomst naar het verleden brengen. Door informatie te delen, kunnen we saamhorigheid creëren."

Handige app

Bij het lidmaatschap van Share'NGo hoort een app waarmee leden een auto kunnen reserven. "Je voert in waar je heen wilt en zodra je instapt, geeft de auto aan hoe je moet rijden. Ook meldt de auto het als er op je route een ongeluk is gebeurd. In alle grote steden kun je gratis parkeren. Opladen hoef je niet zelf te doen; wij zorgen daarvoor. En mocht je onderweg hulp nodig hebben, dan kun je zeven dagen per week, 24 uur per etmaal, ons callcenter bellen." Yousif wil er in 2018 drieduizend laten rondrijden in Nederland, mogelijk ook in Alblasserdam. "Uiteindelijk wil ik uitbreiden over heel Europa. We gaan een nieuwe kant op met mobiliteit."