Komst Aldi baart menigeen zorgen

papendrecht • Omwonenden van de bibliotheek protesteren tegen het voornemen van het Papendrechtse gemeentebestuur om een Aldi supermarkt te vestigen in de bibliotheek.

In een brief van het gemeentebestuur, die dinsdag, een dag voordat het debat in de commissie Ruimte plaatsvond, bij de raadsleden werd bezorgd, stond te lezen dat in de tuin achter het gebouw 68 parkeerplaatsen moeten komen. De extra parkeerruimte wordt gerealiseerd door sloop van het deel waar thans de kunstuitleen en tijdelijk het jeugd- en jongerenwerk in gevestigd zijn. De veelal oudere bewoners boven de huidige bibliotheek zijn hier tegen, omdat men verwacht veel overlast te gaan ervaren van parkerend en winkelend publiek. Ook werd gewezen op de uitlaatgassen van de auto's en bijkomende emissies van fijnstof als deze in de tuinruimte zouden parkeren. "Het gebouw staat in een L-vorm, met altijd een westenwind, die autogassen blijven bij onze flat hangen", legt buurtbewoner Arie de Leur uit.

De fractie van Onafhankelijk Papendrecht, die de omwonenden vorige week geïnformeerd had over de op handen zijnde veranderingen in het bibliotheekpand, zette uiteen dat er voldoende argumenten bestaan om de bibliotheek op de huidige locatie te laten voortbestaan. Het pand moet misschien iets verbouwd worden, maar voldoet aan de eisen. Een verhuizing naar eerst een tijdelijke locatie en later nieuwbouw, zijn vele malen duurder.

"Het plan van het gemeentebestuur om de Aldi daar te vestigen, is onvoldragen", meent Ruud Lammers van Onafhankelijk Papendrecht. Zo is er nog geen duidelijkheid over de manier waarop de supermarkt bevoorraad zou moeten worden en is er onvoldoende gekeken naar alternatieven voor een Aldi. OP vond politieke steun bij PAB en GroenLinks.