• De Alblas liet zich verrassen door GDC.
• De Alblas liet zich verrassen door GDC. Foto: Richard van Hoek

GDC slaat toe in openingsfases en wint met 1-3

De Alblas in vrij kansloze positie

oud-alblas • "Ik geef ons twintig, hooguit vijfentwintig procent kans", schatte trainer Michel de Raad na afloop van de niet al te beste wedstrijd in. "We zullen er zaterdag vanaf minuut 1 vol op moeten klappen."

Aan dat laatste mankeerde het in de thuisbeurt tegen de in degradatienood verkerende tweedeklasser uit Eethen. Al na vijf minuten spelen lag de 0-1 achter doelman René de Ruiter. Twee minuten na rust werd het 0-2. Beide keren was de soms ongrijpbare Bart van den Bogaard namens GDC the king. De vooral vanaf links opererende aanvaller toonde een mooie combinatie van snelheid, felheid en raffinement en bezorgde daarmee zijn bewaker Walter Heijkoop een uiterst vervelende middag. "Super vervelend dat het zo vroeg in de wedstrijd al fout gaat", vond De Raad. "De 0-1 ontstond omdat we bij een hoekschop de organisatie niet goed hadden staan. De 0-2 was een als voorzet bedoelde bal die over René de Ruiter heen via de binnenkant van de paal tegen de touwen plofte. We stonden er bij en we keken er naar. Hoe dat kwam? Ik denk dat het te maken had met spanning. "

Tevreden

De Raad's Eethense collega Marco de Jong bekeek de rappe goals van de zonnige zijde. "Altijd lekker als je al na vijf minuten op voorsprong komt", glimlachte hij. "En dat tweede doelpunt viel ook op een uiterst gunstig moment zo kort na rust. Daar ben ik uiteraard dik tevreden over. Als ik naar ons spel kijk tussen de 0-1 en de 0-2 word ik minder blij. Dat was pover."

Paniek

GDC, dat topschutter Pascal de Vries (27 goals) en centrale verdediger Helle Bouman in Eethen moest achterlaten (beide voetballers zijn geblesseerd) toonde iets meer voetballend vermogen dan De Alblas, maar kon geen moment zijn tweede klasse status waarmaken. "Nadat we op 0-1 waren gekomen zag je een soort paniek uitbreken", had De Jong waargenomen. "Ballen werden lukraak weggepeerd op momenten dat dat helemaal niet nodig was. Het was puur de schrik van de voorsprong. Na de 0-2 was die spanning er wat af en begon we beter te spelen."

Trekker

De Alblas op zijn beurt weigerde voor rust te profiteren van de onrust bij GDC. Laurens Barnhoorn, Stefan Bakker en Chris Koremans kregen alle drie aardige mogelijkheden om de trekker over te halen, maar het trio faalde tamelijk opzichtig. Op slag van rust bleek ook een reuzekans niet aan Bakker besteed. GDC-doelman Nicky Janssen redde in twee instanties. Na de pauze schakelde GDC soepeltjes naar 0-2 en 0-3 (fraaie kopgoal van Erik den Ouden na een wonderschone combinatie en een dito assist in de 64e minuut). Vanaf dat moment kwam er eindelijk gif in het spel van de thuisclub. De Alblas bracht Job van Vliet voor Thomas Huizenga waardoor er iets meer power op het middenveld ontstond.

Na de 1-3 van Laurens Barnhoorn (69e minuut op een fraaie steekpass van Stefan Bakker) bracht De Raad ook Natanja Haan (16) en Remco van der Giessen in de ploeg. Laurens Barnhoorn en Diede Heijkoop konden inrukken. Dat de doelpuntenmaker naar de kant werd gehaald leverde De raad enkele vragen op. De coach pareerde ze meteen. "Ik ben natuurlijk blij met zijn doelpunt, maar je kon ook zien dat Laurens niet lekker in de wedstrijd zat." Dat gold overigens voor meer spelers van De Alblas, dat in zijn totaliteit te weinig de absolute wil om te winnen uitstraalde. Afgezien van een schot op de paal door Christiaan Koremans (een kwartier voor tijd) en een serie corners viel er niet al te veel meer te beleven op sportpark Souburgh. En zo kon GDC met een misschien licht geflatteerde 1-3 overwinning douchen, inpakken en wegwezen. Helemaal zeker van kwalificatie voor nacompetitieronde 2 zijn trainer De Jong en zijn manschappen nog niet. Daarvoor is De Alblas namelijk een te onberekenbare tegenstander. "Ook een kleine kans om door te komen is een kans", hield De Raad de moed er in. "We zullen er vol voor moeten gaan komende zaterdag tegen mijn oude club en vanaf het eerste fluitsignaal alles moeten geven. Dan kán het nog. Ik heb nog hoop."

Jan Timmer