• Corien (links) en Lies, vrijwilligers in hart en nieren.
• Corien (links) en Lies, vrijwilligers in hart en nieren. Foto: Anne Marie Hoekstra

Gezamenlijk optrekken moet organisatie sterker maken

Rode Kruis voegt afdelingen samen

regio • Lies van Bodegraven uit Papendrecht en Corien Smits uit Wijngaarden kenden elkaar vóór 1 januari niet. Ze vinden het erg gezellig om nu samen in hetzelfde bestuur te zitten.

Een avond vergaderen vindt Corien niet altijd leuk, vertelt ze. "Maar naar de vergaderingen van het Rode Kruis ga ik met plezier." Samen hebben ze hetzelfde doel: mensen helpen.

Vorig jaar telde de regio nog vier afdelingen: Papendrecht, Gorinchem, Sliedrecht en Alblasserdam. Corien: "Daaronder vielen ook de kleinere dorpen in de Alblasserwaard. Nu zitten we allemaal bij elkaar. Elke afdeling had zijn eigen dingen. Dat gaan we nu structureren, om ervoor te zorgen dat we een eenheid krijgen. De backoffice is bij elkaar geraapt, we kunnen elkaar ondersteunen. De frontoffice blijft aanwezig in de dorpen zelf. En er blijft ruimte voor eigenheid. Samen heten we: Rode Kruis Alblasserwaard. Als het goed is merken de mensen er niks van. Wel probeer je synergie met elkaar te krijgen."

Activiteiten

Wat doet het Rode Kruis eigenlijk? "We geven opleidingen voor onder andere eerste hulp aan kinderen, hulp bij wandel- of sportletsel en reanimatie voor kinderen en baby's. Dat doen we intern voor onze vrijwilligers, maar ook voor externen, zoals bedrijven, kinderdagverblijven, gastouderbureaus en verenigingen. Daarvoor hebben we gecertificeerde instructeurs in dienst. Ook de herhalingslessen verzorgen we."

De organisatie doet meer. "We doen ook hulpverlening bij evenementen. Als een organisatie van de gemeente te horen krijgt dat er EHBO aanwezig moet zijn, krijgen wij een aanvraag. Denk aan Koningsdag, de avondvierdaagse en sportdagen van scholen."

Een verschil tussen EHBO-verenigingen en het Rode Kruis is dat bij de laatste organisatie de lessen en uniformen gratis zijn. Een ander verschil: bij het Rode Kruis wordt verwacht dat cursisten zich aanmelden voor vrijwilligersactiviteiten, zoals hulpverlening bij evenementen, helpen bij de organisatie van NL Doet, collectes of een bootreis voor gepensioneerden.

Lies: "We hebben ook een noodhulpteam, dat valt onder de Veiligheidsregio." Corien: "Daar zitten de mensen in die de landelijke evenementen ondersteunen en die oproepbaar zijn. Ze lopen met een pieper en moeten binnen 20 minuten ter plaatse zijn. Zij zijn eigenlijk de assistenten van het ambulancepersoneel." Lies: "Het zijn vaak medisch geschoolde mensen, maar het is ook vrijwilligerswerk."

Wat bewoog Corien en Lies ooit om zich aan te melden? Corien: "Ik ben vrijwilliger in hart en nieren. Achttien jaar geleden ben ik bij het Rode Kruis gekomen. Ik heb mijn diploma gehaald voor instructeur en ben les gaan geven in Sliedrecht. Je kunt worden ingeroepen bij noodsituaties. In 1995 stond het water in de rivieren erg hoog, toen hebben we geholpen om bewoners van bejaardentehuizen in Gorinchem-Oost te evacueren. Het geef voldoening als je andere mensen kunt helpen."

Sociale contacten

Lies: "Ik ben op mijn werk bedrijfshulpverlener, daar heb ik een opleiding van het Oranje Kruis voor gevolgd. Ik wilde er meer bij gaan doen en ben eerste hulpverlener geworden bij het Rode Kruis. Papendrecht had een kleinschalige, gezellige afdeling, ik zocht daar sociale contacten. Nu heb ik een administratieve functie bij het Rode Kruis, het werk kan ik thuis doen."

Nu ouderen steeds langer thuis blijven wonen, wil het Rode Kruis ook voor deze doelgroep iets betekenen. Lies: "We zijn bezig een cursus op te zetten voor Rode Kruis aan huis. Mensen worden opgeleid om bij oudere mensen thuis te gaan kijken of bijvoorbeeld de sloten op deuren wel goed zijn en stopcontacten veilig zijn."

"We doen dankbaar werk", zegt Corien. "Als ik een dronken jongere zie liggen, zorg ik dat hij of zij thuiskomt. Ik vraag vrienden van de jongeren: kunnen we thuis iemand bereiken? Ik heb wel eens een paar uur met een laveloze knul gezeten. De volgende dag kwamen ouders me bedanken, met bonbons. Dat zijn de mooie momenten."

Wie geïnteresseerd is in vrijwilligerswerk bij het Rode Kruis kan bellen of mailen: vrijwilligersmanagementalblasserwaard@rodekruis.nl en 078-6153939.