• De kranslegging
• De kranslegging Foto: Richard van Hoek

Plechtige herdenking druk bezocht

papendrecht • Burgemeester Aart-Jan Moerkerke heeft donderdag namens de gemeente Papendrecht een krans gelegd bij het oorlogsmonument op de algemene begraafplaats te Papen-drecht.

De oorlogsslachtoffers werden 4 mei herdacht met een stille tocht, een herdenkingsdienst in de Grote Kerk en een kranslegging. Er was dit jaar veel belangstelling voor de herdenking.

"Meer belangstelling dan ooit", stelt Wim de Leur zelfs Hij is voorzitter van het Papendrechtse 4-mei Comité. De honderden deelnemers, het grote aantal vlaggen dat halfstok wapperde, het sombere geluid van de vijf omfloerste trommels; het maakte de Stille Tocht, waarmee de herdenking begon, tot een indrukwekkend gebeuren. Bij de Grote kerk aangekomen, bleek die nauwelijks genoeg zitplaatsen te bieden voor de aansluitende herdenkingsbijeenkomst.

Toespraken waren er van burgemeester Moerkerke, dominee Van Die en Luitenant-Kolonel Goedings, die sprak namens de Bevelhebber der Luchtstrijdkrachten. Maar de meeste indruk maakte toch de zeventienjarige scholier Karlijn Peters, die sprak namens de jeugd van Papendrecht. Zij kreeg een warm applaus na haar openhartige en directe toespraak. Dat gebeurde trouwens ook na het ontroerende fluitspel van de achtjarige Christiaan Blom, die, begeleid door stadsorganist André de Jager, een prachtig stuk van Händel ten gehore bracht.

Om acht uur stonden er bijna duizend Papendrechters bij het oorlogsmonument voor de twee minuten stilte. In aanwezigheid van een peloton van de Nationale Reserve, voor het laatste geleid door Sergeant-Majoor Rini van Glerum, werden de kransen gelegd. Rini van Glerum heeft het peloton sinds 1995 geleid. Hij gaat met pensioen en heeft in Bart van Horssen een goede vervanger gevonden.