• De Bezoekersmolen Kinderdijk.
• De Bezoekersmolen Kinderdijk. Foto: Joop Vendrig

Molen open op Molendag

kinderdijk • De 45ste Nationale Molendag wordt dit jaar op zaterdag 13 en zondag 14 mei gehouden. Ruim 900 molens door het hele land zullen draaien en/of malen en het merendeel is te bezoeken. In Zuid-Holland doen 96 molens mee, waaronder Kinderdijk.

Vele Zuid-Hollandse moleneigenaren, molenaars en vrijwilligers organiseren extra activiteiten. Denk daarbij aan pannenkoeken en brood bakken, speurtochten, fiets- en wandelroutes, molen- en streekmarkten en vele activiteiten voor kinderen.

Daarnaast kunnen mensen binnen kijken in de molens en bij de poldermolens in de Alblasserwaard zien hoe het scheprad of de vijzel het water omhoog maalt op pompt.

Visserij

Op Kinderdijk is het thema van de Molendag 'Visserij en zeilen'. Vijftien zalmschouwen meren af bij de Museummolen en varen langs de molens, oude ambachten die verbonden zijn met visserij worden hier gedemonstreerd en er zijn vele kinderactiviteiten.

De Molens van de Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (SIMAV) zijn alleen op zaterdag geopend.

Kleurboekje

Voor de allerkleinsten ligt op elke opengestelde molen een gratis Molen-kleurboekje klaar. Dit boekje staat vol met mooie kleurplaten waarmee zij de verschillende molentypen leren ontdekken. Daarnaast kunnen de kinderen meedoen aan een landelijke kleurwedstrijd. Vereniging De Hollandsche Molen beloont de mooiste kleurplaat met een molenbezoek voor de hele schoolklas van de winnaar.

Over Nationale Molendag

Nationale Molendag wordt georganiseerd door vereniging De Hollandsche Molen en Het Gilde van Vrijwillige Molenaars. Daarnaast wordt de dag mede mogelijk gemaakt door de BankGiro Loterij. Het volledige programma voor Nationale Molendag vind je op de website van het evenement. Hier is per plaats te vinden welke molens meedoen.

q www.molens.nl/nationalemolendag/