• Burgemeester Aart-Jan Moerkerke (achteraan) bezocht inburgeraars.
• Burgemeester Aart-Jan Moerkerke (achteraan) bezocht inburgeraars. Foto: Richard van Hoek

Elycio kritisch op inburgeringsbeleid

papendrecht • Landelijk is er kritiek op het inburgeringsbeleid. Jackie Drinkwaard, manager inburgering bij het Papendrechtse Elycio Talen, deelt veel van die kritiek.

Taalscholen en de beroepsvereniging NT2 vinden het leesexamen te moeilijk. Drinkwaard bevestigt: "Het leesexamen is heel moeilijk. Er zijn wachtlijsten omdat mensen meerdere keren moeten opgaan. Een groot deel bestaat uit begrijpend lezen, met meerkeuzevragen. De antwoorden lijken erg op elkaar. Inburgeraars die laaggeschoold zijn, kiezen dan snel het verkeerde antwoord. Ik denk dat de exameneisen naar beneden moeten worden bijgesteld."

Inzage in fouten

Net als de landelijke beroepsvereniging vindt Drinkwaard het jammer dat docenten en leerlingen geen inzage krijgen in wat er mis ging bij een examen. Ik vind dat het na een x aantal keren zakken mogelijk zou moeten zijn om inzage te krijgen in de gemaakte fouten."

Verder betreurt Drinkwaard het dat de praktijkstage is verdwenen. "Het was goed dat statushouders het geleerde in de praktijk konden toepassen. Dat is een stimulans om de taal vakgericht te gebruiken."

Ze noemt nog een nadeel van het veranderde beleid. "De inburgeraar bepaalt tegenwoordig meer zelf. Je ziet daardoor shopgedrag van de ene school naar de andere. Als er veel tijd zit tussen het vertrek van de ene en de overstap naar de andere school, zakt opgedane kennis weer weg. Gelukkig hebben wij bij Elycio niet veel verloop."

Veel vrijwilligers

De taaldocente vindt dat het in Papendrecht 'redelijk goed' is geregeld. "Er zijn in onze gemeente veel vrijwilligers die statushouders helpen. In grotere steden is het moeilijker omdat er daar soms minder vrijwilligers zijn en mensen makkelijker buiten beeld raken."

Elycio is sinds tien jaar actief op de inburgeringsmarkt. Drinkwaard is er vanaf het begin bij betrokken. De inburgeraars op haar school presteren boven het landelijk gemiddelde. "Het landelijke slagingspercentage voor analfabeten is 60,01 procent, bij ons is dat 66,7 procent. Bij laagopgeleiden is het landelijke percentage 61,04, bij ons is het in die categorie 72,5 procent. Bij gemiddeld opgeleiden is het landelijke percentage 69,59 procent, bij ons 93,2 procent. Bij hoog opgeleiden is het landelijke percentage 66,98 procent en bij ons 89,6 procent."

Hoe verklaart Drinkwaard de betere scores? "Misschien komt het door onze betrokkenheid. Wij hebben maximaal veertien personen per groep. Ze krijgen drie keer per week les, we eisen dat ze huiswerk doen en hebben veel contact met de deelnemers. Ook geven we extra les in de avonduren."

Burgemeester Aart-Jan Moerkerke bracht op woensdag 3 mei een bezoek aan de taalschool. Hij sprak met inburgeraars en docenten.