• De derby werd zaterdag gewonnen door Papendrecht.
• De derby werd zaterdag gewonnen door Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Papendrecht heeft handhaving in eigen hand na zege op Alblasserdam

papendrecht • Papendrecht heeft handhaving in de tweede klasse C eindelijk in eigen hand. De 2-0 thuisoverwinning op het al gedegradeerde Alblasserdam én het 3-0 verlies van Spirit bij BVCB stuwde het elftal van trainer Vincent de Klerk op naar de dertiende plaats, een positie die recht geeft op nacompetitie voor lijfsbehoud.

Wie de ploeg rond de winterstop had zien ploeteren gaf toen geen cent meer voor de overlevingskansen. Toenmalig trainer Mark Weel kreeg het team op geen enkele manier nog aan de praat. De entree van Vincent de Klerk veranderde weliswaar niet het kwaliteitsarme voetbal, maar zorgde er wél voor dat in de koppies van de spelers ene knop omging. Papendrecht transformeerde zich van een slappe hap tot een brok beton dat zo links en rechts voorzichtig wat punten begon te sprokkelen. Toen het team echter twee weken geleden tegen Spirit niet verder kwam dan een bloedeloos gelijkspel leek het gedaan met de koopman en kwam directe degradatie wel erg dichtbij. De overwinningen op Pelikaan (Papendrecht speelde donderdagavond het restant en won met 1-5) en Alblasserdam echter veranderen het perspectief totaal. "We hebben handhaving nu in eigen hand", stelde Vincent de Klerk tevreden en opgelucht vast. "En er is zelfs nog en minieme kans dat we ons direct in veiligheid spelen wanneer wij zaterdag van Piershil winnen en Binnenmaas en NSVV verliezen. Maar goed, ik geef toe: dat is een niet al te realistisch scenario.... "

Papendrecht speelde overigens allesbehalve groots tegen het zich goed verwerende Alblasserdam. In de 37e minuut van een amusementsloze eerste helft zorgde Jeffrey Beek voor de 1-0 door vanuit een moeilijke hoek diagonaal raak te schieten. Een zure tegentreffer voor Alblasserdam dat vrij moeiteloos stand hield en en heel acceptabele teamprestatie wist neer te zetten. Damdorpse ontevredenheid was er ook over het optreden van scheidsrechter Takacs (die ooit nog in het betaald voetbal floot). De uiting daarvan kwam trainer Dennis Schoonewil in de rust (!) op een dubbele gele kaart te staan.

Na de pauze probeerde Alblasserdam om de gelijkmaker te produceren. Erg veel gevaar leverde de dadendrang niet op, maar knap was het wel wat het elftal liet zien. Díe veerkracht kan de ploeg mooi als extra wapen meenemen naar het nieuwe seizoen, waarin men het in de derde klasse moet gaan proberen. Met een paar goede routiniers erbij moet het team dan leuk mee kunnen draaien. Papendrecht wacht, als het weet te overleven in de tweede klasse, na de zomer de derby met Drechtstreek dat zaterdag kampioen werd. Een mooi affiche, waard om de komende weken nog even flink gas voor te geven.

Jan Timmer