Rechter: alcoholverbod

papendrecht • 'Oliedom' vindt Papendrechter E.T. (45) het van zichzelf dat hij een dorpsgenoot bedreigde met een omgebouwd alarmpistool. 'Ik kan mezelf wel voor mijn kop slaan.'

Op 29 november 2016 liep E.T. in de buurt van winkelcentrum De Meent. Daar fietste een dorpsgenoot met een donkere huidskleur. Deze man zou later tegenover de politie verklaren dat hij alleen voorbij fietste. Volgens E.T. fietste de man rakelings langs hem heen. Het slachtoffer verklaarde later dat E.T. een wapen achter zijn broekband vandaan haalde en riep: "Kankerniggers, jullie zijn teveel."

E.T. kan zich dat niet herinneren. "Ik had teveel gedronken. Erg dom. Ik heb niks tegen buitenlanders. Maar ik zal heus wel gescholden hebben. En er zat niks in dat pistool, ik begrijp het zelf niet."

De rechter, tijdens de zitting op 29 april: "Een paar dagen ervoor hoorde een agent u roepen: 'Alle Zwarte Pieten en alle zwarten het land uit'." E.T. kan zich ook daarvan niets herinneren. De Papendrechter ergerde zich soms aan zijn slachtoffer. "Hij fietst vaak met een boombox achterop zijn fiets."

De rechter: "Uw slachtoffer was net vader geworden. Hij heeft gedacht: mijn leven is voorbij. Twee weken lang is hij zijn huis niet uit geweest, sliep slecht. Hij was al onder behandeling van een psycholoog, die behandeling is nu geïntensiveerd. Wat vindt u daarvan?" E.T.: "Ik begrijp het. Ik kan het niet terugdraaien. Ik heb zes kinderen, vier wonen er nog thuis. Ik probeer een goede vader te zijn, maar heb het verkloot de laatste tijd." De officier wees het door het slachtoffer geëiste bedrag van 780 euro smartengeld toe en eiste een gevangenisstraf van 270 dagen waarvan 268 voorwaardelijk, met aftrek van twee dagen voorarrest en een proeftijd van drie jaar. "Bijzondere voorwaarde is dat hij zich houdt aan de aanwijzingen van de reclassering: meldplicht, behandeling bij Bouman GGZ en het handhaven van een alcoholverbod door middel van een alcoholmeter."

Advocaat M. Dill vroeg de rechter mee te wegen dat het wapen ongeladen was en dat zijn cliënt 'ongelooflijk veel spijt heeft'. Rechter G. Munnichs nam de eis van de officier van justitie over, maar verlaagde de schadevergoeding tot 500 euro. Meer op: www.klaroen.nl.