• De Alblas bleef in de derby tegen De Zwerver op nacompetitiekoers.
• De Alblas bleef in de derby tegen De Zwerver op nacompetitiekoers. Foto: Rick den Besten

Kinderdijkers geven geen vervolg aan mooie serie

De Alblas troeft De Zwerver af

oud-alblas • Op de zege viel niets af te dingen. De Alblas speelde geconcentreerd en gaf achterin hoegenaamd niets weg. De Zwerver op zijn beurt dwong aanvallend amper iets af en viel na een serie aardige resultaten ronduit tegen op Souburgh.

De 1-0 nederlaag betekent dat er nóg meer druk komt te liggen op het uitduel van de Kinderdijkers komende zaterdag bij HSSC'61, dat nét als De Zwerver 21 punten heeft en op een p/d positie staat, maar nog één wedstrijd tegoed heeft. "Het is simpel: er wachten ons nog vier finales", gooide trainer Edward Knook maar eens in cliché in de strijd. "Maar willen we daarin succesvol zijn, dan zullen we anders te werk moeten gaan dan we vandaag tegen De Alblas hebben laten zien. Ondanks uitdrukkelijke instructies stonden we verkeerd, passes kwamen niet aan, ballen stuiterden voortdurend van voeten en elke tweede bal was voor een tegenstander. We vergaten simpelweg te voetballen en dat terwijl we fysiek dik in orde zijn. Dit was simpelweg geen goed optreden."

Dom

Hoewel ook De Alblas niet groots speelde, kon trainer Michel de Raad niet ontevreden zijn. Logisch. Zijn team hield de nul, pakte een driepunter en bleef tamelijk moeiteloos overeind nadat spits Richard van den Berg in de 59e minuut met direct rood van het veld was gestuurd. "Ik heb niet precies gezien wat er gebeurde tussen hem en De Zwerver-verdediger Simon van der Rhee, maar ik begreep dat Richard in ging op een provocatie en zijn tegenstander een klap verkocht. Dat is dom en niet goed te praten." Van den Berg, die vanuit het verleden al een aardig strafdossier heeft opgebouwd bij de KNVB, loopt kans op een pittige sanctie. "Ik hoop dat de tuchtcommissie in haar oordeel ook meeneemt dat hij zich dit seizoen keurig gedragen heeft", probeerde De Raad nog een lans te breken voor de geblokte aanvaller aan wie het spel van De Alblas voor een groot deel opgehangen is. We zullen moeten afwachten hoe het afloopt."

Chaos

Curieus genoeg was aan het spelbeeld na de 49e minuut niet te zien dat De Alblas met tien man tegen elf Kinderdijkers moesten opboksen. De Zwerver bleef namelijk volharden in 'kip-zonder-kop voetbal' zonder noemenswaardige scoringskansen. Alleen een 'toevalsschot' van de zwak spelende centrumspits John van Krimpen zorgde voor enig gevaar. Van Krimpen's fraaie volley raakte de lat. Dat Van Krimpen een mager optreden op de mat legde had niet alleen te maken met zijn te lage handelingssnelheid en zijn geringe balvastheid, ook het feit dat hij vanaf het middenveld nauwelijks een bespeelbare bal kreeg, droeg bij aan een frustrerend middagje. Redouane El Akchaoui en Robert Kuijpers kwamen geen moment in de wedstrijd en speelden onrustig, terwijl Niels Verloop het vooral druk had met corrigeren van foute van ploeggenoten. Tom van der Linden had rust en orde kunnen scheppen in de Kinderdijkse chaos, maar de routinier moest geschorst toekijken.

De Alblas, dat via een vierde plaats in de eindrangschikking deelname aan de nacompetitie hoopt af te dwingen, had zijn zaakjes op aanmerkelijk beter voor elkaar. Achterin gaf de door Jeffrey Gelderblom geleide defensie amper wat weg en op het middenveld speelde de half fitte Job van Vliet een prima rol naast de ijverige Thomas Huizenga en de al even hard werkende Diede Heykoop. Huizenga kreeg in de 31e minuut een mooie beloning voor zijn solide spel toen hij na terugleggen van de opmerkelijk slanke Christiaan Koremans met de binnenkant van zijn linkervoet de enige treffer van het duel binnenschoof: 1-0. Na de pauze kreeg de wat ongelukkig spelende Laurens Barnhoorn tot twee keer toe voor open doel de gelegenheid om De Alblas definitief in veilige haven te knallen. Inzet één eindigde op de benen van De Zwerver-doelman Karsten de Graaf, poging twee ging huizenhoog over. Uiteindelijk bleek de dubbele misser geen gevolgen te hebben voor de puntenoogst van De Alblas, dat na een periode waarin men binnen drie weken tijd de titelkansen verkwanselde, alsnog op het juiste spoor lijkt te zijn terechtgekomen. Een route die De Zwerver snel zal moeten hervinden. Tegen HSSC'61 moet het team er staan.

Jan Timmer