• Antonius Deelen in de opslagruimte van FN Steel.
• Antonius Deelen in de opslagruimte van FN Steel. Foto: Bert Bons

FN Steel groeit weer na moeilijke periode

alblasserdam • Staalverwerkingsbedrijf FNsteel heeft het zwaar gehad in de afgelopen jaren, maar kijkt na een paar moeilijke maatregelen de toekomst met vertrouwen tegemoet.

"Vooral rondom het eerste faillissement van Nedstaal beleefden we een angstige tijd", vertelt directeur Antonius Deelen. "We dreigden één van onze grootste leveranciers van staalknuppels kwijt te raken."

Gelukkig kwam er toen, eind 2014, een doorstart voor Nedstaal. Deelen: "Maar we namen ons toen voor om zoiets nooit meer mee te maken. We stelden een draaiboek op dat we zouden kunnen gaan uitvoeren als het opnieuw mis zou gaan. Daardoor konden we eind vorig jaar, toen het inderdaad weer mis ging, binnen zes weken nieuwe leveranciers vinden en heeft onze productie nauwelijks geleden onder het faillissement van onze buurman."

FNsteel, dat eind jaren negentig van de vorige eeuw als zelfstandig bedrijf ontstond na een splitsing van de activiteiten van Nedstaal, verwerkt de nu vanuit Duitsland en Zweden afkomstige staalknuppels tot staaldraad. Dat draad wordt door de industrie gebruikt om hoogwaardige stalen producten te maken, zoals schroeven, kogellagers en aandrijfassen. "Negentig procent van onze productie wordt gebruikt in de automobielindustrie in Europa", legt Deelen uit. "We hebben berekend dat er ongeveer 145 kilo staaldraad in een auto wordt verwerkt in Europa. Als je uitgaat van een gemiddeld gewicht van 1400 tot 1500 kilo per auto, dan zit er 10 procent staaldraad in verwerkt. Een groot gedeelte hiervan komt bij FNsteel vandaan. Wij leveren echt het hoogwaardige staal, dat we de laatste jaren steeds beter en meer bewerken. Daardoor nemen we werk uit handen van onze klanten. FNsteel is een van de weinigen in de Wereld die zich daarin heeft gespecialiseerd."

Na een moeilijk jaar in 2016, waarbij 50 van de 330 mensen de wacht aangezegd moest worden om het bedrijf weer gezond te krijgen, is het jaar 2017 goed begonnen. De nieuwe, verbeterde productiewijze werpt vruchten af in de vorm van tevreden klanten en meer omzet.

Waar het ene bedrijf (Nedstaal) failliet ging, krabbelt het andere bedrijf (FNsteel) aan de Ruigenhil na een moeizame periode dus weer op en ziet de toekomst hoopvol tegemoet. "We voorzien zelfs een uitbreiding van onze werkzaamheden!"

Van een verplaatsing van FNsteel, zodat het hele terrein dan in één keer gebruikt kan worden voor een nieuwe bestemming, is volgens Deelen geen sprake. "De installaties die we gebruiken voor de walserij kosten enkele honderden miljoen euro's. Die kunnen niet zomaar opgepakt worden en ergens anders neergezet worden."

FNsteel vindt het belangrijk om duidelijkheid te geven over hoe het gaat het met bedrijf, omdat ze merken dat veel mensen in de omgeving FNsteel verwarren met Nedstaal. Deelen: "Veel mensen weten niet dat wij tweederde van het terrein huren van de vastgoedmaatschappij Ruigenhil bv. Nedstaal gebruikte een veel kleiner gedeelte."

Het complex dat het dichtst bij de weg ligt, werd gebruikt door Nedstaal. Mogelijk wordt dit gebouw afgebroken om plaats te maken voor andere bedrijven. Een gedeelte van Nedstaal dat langs de rivier ligt, zou mogelijk door FNsteel overgenomen kunnen worden.

"Maar eerst zijn er nog een paar rekeningen te betalen door de Andus Groep, de laatste eigenaar van Nedstaal. De situatie ligt ingewikkeld", schetst Deelen. Hij verwacht niet dat er op korte termijn duidelijkheid zal komen over het industriegebied langs de rivier De Noord.

Maar dat weerhoudt FNsteel er niet van om de productie op te schroeven en te verbeteren. "We kunnen onze capaciteit nog zeker met dertig procent verhogen op het terrein dat we nu hebben. We werken ernaar toe om dat uiterlijk in 2020 te verwezenlijken. De toekomst ziet er goed uit!"