• Jeanine van Herpen bij haar magnolia.
• Jeanine van Herpen bij haar magnolia. Foto: Janny den Besten

'Ik word altijd vrolijk van onze magnolia'

nieuw-lekkerland • Op de hoek van de Venuslaan en Planetenlaan in Nieuw-Lekkerland bloeit de magnolia van de familie Van Herpen in volle glorie. Hoewel de witroze bloemen slechts een week lang bloeien voordat ze op de grond vallen en twee containers afval opleveren, genieten Cees en Jeanine er al 21 jaar van.

Meer dan 27 jaar geleden is de boom door de vorige bewoner gepoot. Inmiddels is hij ongeveer zeven meter hoog geworden.

Eigenlijk snoeien

"Eigenlijk moet ik hem snoeien," vertelt Jeanine, "maar daar wordt hij niet mooier van. Aan de stoepkant doe ik dat wel iets, want mensen mogen hun hoofd er natuurlijk niet aan stoten."

"Het is heerlijk rustgevend om in de tuin te werken. Ik hou ervan om met mijn handen in de grond te wroeten. Misschien heb ik dat een beetje van mijn moeder, want zij kweekte vroeger fuchsia's. Onze magnolia bloeit meestal tegen Pasen. De boom is voor mij dan ook een belofte van nieuw leven. Ik word er altijd vrolijk van! En als de bloemen afvallen? Tja, dan moet ik soms driemaal per dag vegen. Maar als de bladeren komen, hebben we ook daar weer veel plezier van, omdat we dan lekker in de schaduw van de boom kunnen zitten."

"Zodra ik maar even in de tuin bezig ben, krijg ik reacties over de bloeiende magnolia. Voorbijgangers roepen: 'O, wat is-ie mooi!' en soms maken ze er een foto van."

Janny den Besten


Historie magnolia

Magnolia's komen van oorsprong voor in het oosten en zuidoosten van Noord-Amerika, in Mexico, Centraal-Amerika, het tropisch deel van Zuid-Amerika en in de Caraïben. Het zwaartepunt van de moderne verspreiding ligt in China, Indochina en Malesië.

Magnolia is een eponiem van Pierre Magnol (1638-1715). De Franse botanicus Plumier introduceerde de naam in 1703, toen hij een soort van het tropische eiland Martinique vernoemde naar de in die tijd beroemde botanicus uit Montpellier.