De bende van
Kinderdijk

Nu de bermen en dijken kaal zijn, valt de enorme milieuvervuiling door zwerfafval op.

De gemeentes, bermbeheerders en het Swek behoren tot de meest vervuilende instanties in deze regio; grasmaaiers vermalen alles wat ervoor komt; de kleine stukjes plastics komen zo in het milieu terecht; misdadige vervuiling, die uiteindelijk in ons voedselsysteem terechtkomt.

Als het aan de Swek (= de burgemeester van Kinderdijk de heer van der Vlist) ligt; komt er nog meer rotzooi naar de Kinderdijk; ze willen van een kwart miljoen bezoekers naar driekwart miljoen; terwijl ze het Werelderfgoed nu al laten vervuilen; ik heb nog nooit iemand iets zien opruimen; waar zijn de prikkers!

De heer van der Vlist heb ik er een keer over aangesproken; het was het probleem van de beheerder. Gemeentes, bermbeheerders en het Swek kijken naar elkaar, zonder dat er iets aan de milieuvervuiling wordt gedaan. De hoogste tijd om de grote milieuvervuiling te lijf te gaan.

Maatregelen die genomen dienen te worden zijn: voorlichting aan de schooljeugd, pubers, vervuilende ouderen (Schoordijk is onder andere een-uit-de-auto-gooiplek) en bezoekers. Alle vuilnisbakken en hondenpoepbakken verwijderen; al staan ze om de meter; ze gooien het er toch naast en soms lopen ze over; zonde van de verspilde moeite en geld. In plaats daarvan borden plaatsen die verwijzen naar boetes van 100 euro voor het achterlaten van zwerfvuil, hondenpoep, kauwgom, peuken, plastics, ballonnen enzovoorts.

Elke medewerker zou op de vervuiling dienen te letten en zou boetes uit moeten kunnen delen; parkeerwachters lopen niet om/over de rotzooi heen, maar helpen ook met opruimen. Prikkers prikken voor de grasmaaier uit. Professionele organisatie die elke dag de gehele route aan beide kanten de bermen en het water "schoonveegt".

We leven nu al in de meest vervuilde lucht van Nederland en Europa. Met de ambities van het SWEK en de gemeentes zal door het toenemende aantal bezoekers de vervuiling, door auto's, bussen, schepen, laag overvliegende vliegtuigen en het zwerfvuil alleen maar toenemen. Oproep aan de instanties om het falende beleid om te buigen.

Wim Advocaat
Kinderdijk