• Beatrix van Kinderdijk inspireert Jaap en Ad Kooimans voor de H2Olland Kinderdijk Expo.
• Beatrix van Kinderdijk inspireert Jaap en Ad Kooimans voor de H2Olland Kinderdijk Expo. Foto: Marijke Verhoef

Beatrix van Kinderdijk inspiratiebron voor monument en museum

Grootse plannen voor Kinderdijk

kinderdijk • Eind 2015 lanceerden Ad en Jaap Kooimans het stripverhaal en een animatiefilm over de sage van Beatrix van Kinderdijk, maar dat is voor de broers slechts het begin. Ze willen als het even kan met medebestuurder Ruud Snoeker voor 2021 de H2Olland Kinderdijk Expo openen.

In de Expo kunnen mensen zien hoe Nederland sinds de Sint Elisabethsvloed van 1421 heeft geleerd om zich te beveiligen tegen het water. "We mogen trots zijn op de wijze waarop we onze voeten droog houden. Nederland is wat watermanagement betreft een kenniscentrum in de wereld, dat moeten we laten zien. Er zijn informatiecentra bij de Afsluitdijk of Delta Werken, maar het lijkt ons fantastisch alle kennis op één plek te bundelen", vertelt Ad. In de expo kan de toerist straks alles leren over de wijze waarop Nederland zich beveiligt tegen overstromingen. Uiteraard zoveel mogelijk met nieuwe presentatietechnologie zoals virtual reality, zodat bezoekers bijvoorbeeld echt een overstroming kunnen ervaren.

Mercon-terrein

Het centrum moet een aanvulling vormen op het Werelderfgoed. Daar zal ook een belangrijk deel van de opbrengsten heen vloeien. De initiatiefnemers willen graag een locatie dichtbij de molens van Kinderdijk, zodat bezoekers de twee attracties kunnen combineren en een volledige dag in het gebied door kunnen brengen, ook bij slecht weer. Op dit moment hebben ze onder andere het al twaalf jaar niet meer gebruikte Mercon-terrein op het oog voor het centrum.

"Met de H2Olland Kinderdijk Expo kan de toeristenstroom beter worden gespreid en het kan bijdragen aan vermindering van de verkeersstromen en parkeeroverlast, bijvoorbeeld door zoveel mogelijk mensen via het water te laten reizen. Bovendien kan Alblasserdam meer profiteren van het groeiende toerisme. Daarnaast biedt het werkgelegenheid evenals stageplaatsen en andere opleidingsmogelijkheden", sommen de broers een aantal voordelen op.

Het verhaal van Beatrix vormt de inspiratiebron voor de H2Olland Kinderdijk Expo. De broers groeiden op in Nieuw-Lekkerland en leerden op school over de Sint Elisabethsvloed van 1421. Baby Beatrix werd door het water gegrepen en dreef met kribbe en al weg. Een kat hield de kribbe in evenwicht en uiteindelijk werd Beatrix bij een dijk gered. Zo kwam Kinderdijk aan haar naam. Jaap: "Het is een prachtige historische gebeurtenis en in tegenstelling tot het verhaal van Hansje Brinkers, het jongetje met zijn vinger in de dijk, niet verzonnen." De broers zien de redding van Beatrix als een metafoor voor de overlevingsdrang van de Nederlander. Jaap: "Na 1421 is het watermanagement in ons land pas echt goed van de grond gekomen."

Herdenking

"Het is goed om in 2021 een herdenking van de St Elisabethsvloed te organiseren in de omgeving van Alblasserdam en Kinderdijk, daar willen wij ook graag een bijdrage aan leveren", zeggen Ad en Jaap. Ze onderzoeken momenteel wat haalbaar is en stemmen dat af met alle belanghebbenden, inclusief omwonenden. "Het gaat er vooral om dat er iets unieks ontstaat. Iets dat een oplossing kan bieden voor problemen en bijdraagt aan de economische kracht van de regio. Momenteel onderzoeken we of de plannen en de locatie haalbaar zijn."

Het stripverhaal over Beatrix, de website en merchandise in het SWEK-bezoekerscentrum vormen de eerste aanzet. Ook wordt er gewerkt aan de totstandkoming van een monument dat voor 2021 gereed moet zijn. De broers willen daarvoor graag samen optrekken met de onlangs opgerichte stichting 'het Wiegje van Beatrijs'. Ad: "Het zou geweldig zijn als er een aansprekend kunstwerk komt dat mensen kunnen aanraken en waarbij ze selfies kunnen maken. Bovendien kan het onderdeel uitmaken van River Art, een serie kunstwerken en monumenten op de route Dordrecht - Rotterdam."

q www.beatrixvankinderdijk.nl
q www.museumh2olland.nl