• Het wil dit seizoen maar niet vlotten met Papendrecht.
• Het wil dit seizoen maar niet vlotten met Papendrecht. Foto: Richard van Hoek

Degradatiezorgen nemen toe na 1-2 verlies tegen Strijen

Papendrecht mist stootkracht

papendrecht • Het doelpunt waarmee invaller-rechtsback Claudio Barros Papendrecht in de 92e minuut op 1-2 bracht in de thuiswedstrijd tegen Strijen, was het eerste schot op doel van de thuisclub.

Dat ene wapenfeit maakte duidelijk waar de problemen zaterdag zaten bij de ploeg van trainer Mark Weel. "We spelen tot aan de zestien meter verzorgd en soms zelfs goed voetbal", stelde de coach vast. "En daarna is het over. Ik probeer voortdurend in oplossingen te denken en de beschikbare spelers zo neer te zetten dat het team optimaal rendeert, maar hier heb ik ook geen oplossing voor."

Weel kon tegen Strijen geen beroep doen op de enige voetballer die nog wel eens voor een productieve verrassing zorgt: Jay Luciano. De snelle aanvaller zat zaterdag zijn laatste schorsingsdag uit en is in de eerstkomende wedstrijd tegen NSVV weer inzetbaar. De voetballers die tegen Strijen voor offensief vuurwerk moesten zorgen deden ontegenzeggelijk hun best, maar vertoonden de explosiviteit van een nat rotje. Centrumspits Jeffrey Beek worstelde andermaal met zijn vorm en diens aanvalskompaan Djordi de Boer had het eveneens moeilijk tegen de solide no nonsense verdediging van Strijen. Omdat George Tomas de Brito, Xavier Leenheer en Vincent de Klerk op het middenveld moeite hadden om overeind te blijven en Koen Lighaam tijdelijk (?) was getransformeerd van vleugelspits tot linksback, bleek van enige stootkracht geen sprake.

Kater

Vervelend voor Weel was ook dat middenvelder Bryan Mooiman al na twaalf minuten geblesseerd het veld moest ruimen. Zijn plek werd ingenomen door Daeley van der Graaf, die daarmee zijn rentree maakte na lang blessureleed en weliswaar ingetogen, maar niet onverdienstelijk speelde. Ook Nick Kamerling viel na een lange absentie weer te bewonderen in de Papendrecht-elf. Hij vormde een degelijk verdedigingscentrum met Edinho Goodett, maar kon niet voorkomen dat Strijen na 17 minuten spelen op een 0-1 voorsprong kwam. Na een onoverzichtelijke situatie in het strafschopgebied was middenvelder Colin van den Berg er als de kippen bij om de bal hoog achter Papendrecht-doelman Karsten ven de Velde tegen de touwen te jassen. Bij de thuisclub kwam de tik hard aan. Het zelfbewuste spel van het openingskwartier verdween als sneeuw voor de zon en maakte plaats voor besluiteloosheid en balverlies. Nog voor rust kreeg Strijen de gelegenheid om de wedstrijd definitief in het slot te schieten, maar Nigel Schalken en Vincent Monster weigerden de trekker over te halen. Dat laatste deed centrumspits/aanvoerder Kevin Theuns wél. In de 50e minuut liet hij randje buitenspel een venijnige schuiver los die Karsten van de Velde te machtig was: 0-2.

Gat

Papendrecht stelde er volstrekte schotloosheid tegenover. Pas in de 92e minuut lukte het invaller Barros om namens zijn ploeg de eerste inzet tussen de palen af te leveren. Zijn van richting veranderd lobje trof prompt doel: 1-2. Direct daarna floot scheidsrechter Van den Boogaard voor het einde van het duel. Papendrecht bleef met een stevige kater achter en zal de komende weken punten moeten pakken om nog enig zicht op handhaving te creëren. Gebeurt dat niet dan lijkt degradatie onontkoombaar en speelt één van de beter voetballende teams van zijn afdeling komend seizoen in de derde klasse. De opdracht waarvoor Weel en de zijnen zich gesteld zien, is zwaar. Door de 1-2 thuisnederlaag tegen Strijen heeft die club een gat van zes punten weten te slaan. Eenzelfde achterstand heeft Papendrecht inmiddels op Alexandria '66, terwijl de nadelige marge met de nummers 11 (DCV) en 12 (Spirit) momenteel vijf punten bedraagt. Wel dient te worden aangetekend dat Papendrecht ten opzichte van deze ploegen boven zich nog een wedstrijd tegoed heeft. Kortom: de situatie is nog niet volstrekt hopeloos, maar op zijn minst wél zorgelijk. Het wordt de hoogste tijd dat Papendrecht zijn verzorgde voetbal weet te combineren met een flinke portie aanvallend gif. Rustig afwachten tot zich betere tijden aandienen, is sinds zaterdag geen optie mer op Het Slobbengors.


Jan Timmer