• Akerboom liet de voegen van het oude gemeentehuis in Streefkerk repareren en de gevels schoonmaken.
• Akerboom liet de voegen van het oude gemeentehuis in Streefkerk repareren en de gevels schoonmaken. Foto: Aangeleverd

Molenwaard bekijkt mogelijkheden oud gemeentehuis Streefkerk

Eigenaar staat 'overal voor open'

streefkerk • Akerboom kocht het pand in de Kerkstraat kort voor het uitbreken van de crisis. Hij bezit meerdere panden, als belegging. "Molenwaard is de eerste gemeente waar ik zoveel weerstand ontmoet."

De eigenaar komt uit de vastgoedwereld en woont in Zwitserland. Het Streefkerkse pand kocht hij als privépersoon. "Ik dacht dat ik er wat moois van kon maken. Op het moment dat ik het kocht, waren er plannen om het bestemmingsplan te veranderen; de bestemming zou wonen worden, legde men mij uit op het gemeentehuis van Liesveld. Later kwam de gemeente daarop terug."

Akerboom startte een procedure bij de Raad van State. "De gemeente is teruggeroepen door de Raad van State, maar vroeg steeds herzieningen aan. De procedure heb ik uiteindelijk verloren."

De eigenaar begrijpt niet waarom de gemeente wonen niet mogelijk wil maken. "Er wordt gezegd dat men wil voorkomen dat toekomstige bewoners geluidsoverlast zouden krijgen van activiteiten in De Vijf Lelies. Ik ben bereid de muren te isoleren en wil praten met de gemeenschap. Het begint een maatschappelijk probleem te worden. Ik heb de gemeente gezegd dat er in de gemeenschap misschien behoefte is aan woningen voor wat oudere mensen. Bovendien: aan de overkant, op tien meter afstand, staan ook woningen. En als ik de agenda van De Vijf Lelies bekijk vraag ik me af: welke activiteiten zullen voor geluidsoverlast zorgen? Dat ene après- skifeest?"

Akerboom wist dat er een kettingbeding op het pand zat. In dat beding, dat over gaat van koper op koper, staat dat het oude gemeentehuis niet als woning gebruikt mocht worden. "Maar zo'n beding kan men openbreken." In een poging van het kettingbeding af te komen, startte Akerboom ook daarvoor een procedure. "Want waarom zou je iemand moeten beschermen tegen mogelijke geluidsoverlast terwijl er al in je bestemmingsplan staat dat wonen niet mag?"

Krakers

Joop Planken en Patrick Takkenberg, de mannen die het pand kraakten, en Akerboom spraken elkaar woensdag 1 februari. "Ik heb hen verteld dat ik de commotie in het dorp begrijp. Dat het nooit mijn intentie is geweest het pand lang leeg te laten staan. En heb hen uitgelegd dat ik het niet eens ben met hun actie en heb hen gesommeerd het pand te verlaten. Dat begrepen ze. Ik heb nog geen aangifte gedaan, ik praat liever met mensen dan dat ik hen in problemen breng. Ik hoop het samen met hen op te lossen."

Akerboom en wethouder Kees Boender spraken elkaar voor het eerst op 17 november vorig jaar. "Het beeld dat gecreëerd wordt is dat ik er huizen van wil maken. Ik heb verteld dat ik overal voor open sta. Als de kosten/baten maar gelijk zijn. Ik heb met mensen uit het dorp gesproken om te bekijken wat we met het pand kunnen doen. Iemand had het plan er wat te doen met jeugdzorg en er een soort hotel van te maken. Ook had ik een gesprek met een tandarts."

Maandag 30 januari boog de rechter zich over het kettingbeding. Boender: "De uitspraak is over ongeveer vijf weken. Het is waar dat er in de nabije omgeving van De Vijf Lelies woningen zijn gekomen. Maar het oude gemeentehuis staat op geringe afstand. De eigenaar zegt: als de bestemming wonen kan worden, hebben we er zo gegadigden voor. Ik voel wel aan dat hij met De Vijf Lelies in gesprek wil. Als gemeente zeggen we: dan moeten ook wij met De Vijf Lelies in gesprek." Als Akerboom de rechtszaak wint, is hij er nog niet. Boender: "Dan mag er niet automatisch gewoond worden en zou een bestemmingsplanwijziging de volgende stap moeten zijn. In theorie kan de gemeente dat weigeren. Voor alle duidelijkheid: verloedering van panden wil de gemeente ook niet. We gaan kijken of we eruit kunnen komen en gaan versneld de pro's en contra's in beeld brengen." Mensen met ideeën voor het pand kunnen mailen naar: kerkstraat31streefkerk@gmail.com.