'Ik durf niet te zeggen dat het Oostpolderpark van de baan is'

Besluit scholendorp Papendrecht in juni

papendrecht • De gemeente praat al lange tijd over een goede locatie voor nieuwbouw van het Willem de Zwijger College en De Lage Waard. Er is nu een planning vastgesteld.

Tijdens de informele werkbijeenkomst op 1 februari, die op verzoek van de SGP en D66 werd gehouden, stelden raad en college een tijdpad vast. Herman Nieuwstraten (VVD): "Het college heeft toegezegd dat het tijdpad dat nu is uitgezet moet lukken. Op 15 juni moet de raad een besluit nemen. Dat is al redelijk snel. Er is misschien 40, 50 miljoen mee gemoeid en het gaat over een nieuw onderwijsgebouw dat misschien veertig jaar mee moet. Dat moet zorgvuldig gebeuren. Maar er is niemand die zegt doe maar rustig aan. We moeten doorpakken."

Oostpolderpark

Burgemeester en wethouders wilden nieuwbouw in het Oostpolderpark. Nieuwstraten: "Daarover communiceerden ze eerst met de krant in plaats van met de raad, dat was niet goed." Omwonenden van het park waren tegen het plan. "En de raad zei ook: er zijn misschien meer opties."

De raadsleden stelden een bespreekstuk op, met daarin onder andere de doelstellingen en randvoorwaarden. "In verband met de samenwerking tussen de christelijke Lage Waard en het openbare Willem de Zwijger College, willen we een bezoek brengen aan de Scholencombinatie Delfland in Delft. Daar werken christelijk en openbaar onderwijs samen."

Heikel punt blijft de locatie. "De wethouder wil nog graag een keer aangeven waarom het college het Oostpolderpark de mooiste plek vond. Ik durf niet te zeggen dat het Oostpolderpark helemaal van de baan is, maar de sfeer is wel zo dat we niet in parken gaan bouwen. Ik verwacht niet dat het Oostpolderpark de beste locatie blijkt te zijn."

Bouwen op de plek van de bestaande scholen wordt ook bekeken. "Het college is nu aan zet en moet met plannen komen."

Een partij die in ieder geval tegen de keuze voor het park is, is Onafhankelijk Papendrecht (OP). De partij vindt dat de school daar te dicht op de N3 zou komen te staan. Ruud Lammers: "Dat is vanwege fijnstof- en roetemissies niet verstandig. De juiste plek is in onze beleving het Van der Palmpad, waar het Willem de Zwijger College staat."

Wat OP betreft, hakt Papendrecht komende maand de knoop door. "Maar in het procesvoorstel staat: eerst nog een half jaar praten. Als je vóór de verkiezingen in maart volgend jaar nog een besluit wilt, moet je nu niet blijven aarzelen. We moeten nu besluiten, dan kun je bouwen in 2019."

Financiën

Wethouder Joke Reuwer-Verheij vertelt dat de partijen moeten aangeven wat voor hen onbespreekbaar is. "Ik schat in dat daaruit gaat komen dat het Oostpolderpark niet bespreekbaar is. Een andere optie zou zijn: de locatie van De Willem. Daar heb je cultuur nabij. Ook gaan we uitzoeken wat het betekent als we de scholen op hun huidige plek gaan renoveren. Wat betekent dat voor onze visie op onderwijs? En wat zijn de financiële consequenties?"

Het college maakte een checklist voor het beoordelen van mogelijke locaties. Daarop staat fijnstof. "Maar dat heb je in heel Papendrecht. Andere punten zijn bijvoorbeeld: toegankelijkheid en financiële haalbaarheid. We verwachten dat we een kleine 30 miljoen kwijt zullen zijn."