• Vlnr: Mark de Bruijn van Valk Welding, wethouder Arjan Kraijo en Adri Maat van Maat Transport.
• Vlnr: Mark de Bruijn van Valk Welding, wethouder Arjan Kraijo en Adri Maat van Maat Transport. Foto: Anne Marie Hoekstra

Vierde techniekroute in Alblasserdam

alblasserdam • Kinderen die hebben gezien hoe leuk techniek kan zijn, kiezen eerder voor een technische opleiding. Dat is de gedachte achter de techniekroute die op woensdag 22 februari plaatsvindt in Alblasserdam.

Negen groepen acht nemen op die datum een kijkje bij twee van de veertien deelnemende bedrijven. Werkgevers hopen dat meer leerlingen voor een technisch beroep zullen kiezen.

Wethouder Arjan Kraijo merkt dat ouders soms denken dat er geen toekomst zit in technische vakken. "Dat komt doordat de maritieme sector onder druk staat. Maar er is veel vraag naar zowel laag- als hooggeschoold technisch personeel. Het UWV deed onderzoek en merkte dat er in onze regio veel behoefte is aan monteurs, gespecialiseerde lassers, ontwerpconstructeurs en technisch middenkader, zoals tekenaars. Op dit moment zijn er in Alblasserdam en directe omgeving veertig vacatures in de technische sector."

Bandje verwisselen

Een van de deelnemende bedrijven is Maat Transport. Directeur Adri Maat: "Alle bedrijven die meedoen organiseren iets. We laten de kinderen iets doen, vertellen niet alleen een verhaal. Tijdens een eerdere techniekroute hebben wij kinderen bijvoorbeeld een bandje laten verwisselen op onze heftruckafdeling. Een elektrotechnisch bedrijf laat leerlingen draadjes koppelen, zodat ergens een lampje gaat branden. Kinderen gaan vragen stellen." Kraijo: "En meisjes zijn net zo geïnteresseerd als jongens." Maat knikt: "Wij hebben een paar vrouwelijke chauffeuses."

Over de werkgelegenheid zegt Maat: "Elektrotechnische bedrijven hebben moeite om mensen te vinden. De zware industrie verkeert momenteel in slecht weer, maar zal zich zeker herstellen. En kleinere ondernemingen, zoals die van mij, houden behoefte aan technische mensen. Zowel op mbo- als op hbo-niveau. Jongeren die op laag niveau binnenkomen, zien we in ons bedrijf regelmatig doorstromen naar een hoger niveau." Kraijo: "In de technieksector worden weer meer vaste contracten gesloten." Maat: "Om mensen vast te houden."

Leerlingen van de deelnemende scholen reizen op 22 februari per bus naar de bedrijven. Elke groep bezoekt twee bedrijven. Kraijo: "Soms worden in de klas al opdrachten voorbereid. En het is de bedoeling dat leerkrachten achteraf met de klas over het bezoek praten en een terugkoppeling geven aan de bedrijven die ze bezochten."

Valk Welding doet ook mee op 22 februari. Medewerker Mark de Bruijn: "Wij zullen de kinderen aan het werk zetten bij onze lasrobots. Ze mogen zelf aan de knoppen zitten." Valk Welding heeft momenteel twee vacatures in technische functies. De techniekroute is vier jaar geleden voor het eerst gehouden in Alblasserdam. Maat: "Een van onze medewerkers is door de techniekroute bij ons terechtgekomen."