De watersnip op trek.
De watersnip op trek. Foto: Adri Clements

Vogeltrek op het radarscherm

papendrecht • Donderdag 26 januari houdt de Natuur- en Vogelwacht 'de Alblasserwaard' een lezing over vogeltrek en het gebruik van radarbeelden.

De vogeltrek is een massale vogelverhuizing die twee keer per jaar plaatsvindt. In het voorjaar en in het najaar reizen miljoenen vogels duizenden kilometers van hun broedgebied naar de overwinteringsgebieden of andersom. In Nederland wordt jaarlijks veel aandacht besteed aan dit natuurfenomeen. Op de vele vogeltrektelposten tellen wekelijks honderden vogelliefhebbers de langsvliegende vogels. De vogels kunnen echter ook een gevaar vormen voor veiligheid. Zo komen er ieder jaar vogels terecht in motoren van vliegtuigen.

Bioloog Hans van Gasteren werkt voor defensie, en bestudeert de vogeltrek met behulp van de radar. Hij vertelt over zijn werk bij de luchtmacht, waar momenteel een veel ontwikkelingen plaatsvinden rond vogeltrekvoorspelling en het gebruik van verschillende soorten radars. Tijdens deze avond neemt Hans het publiek mee aan de hand van een aantal voorbeelden.

Veel van de informatie die met radars wordt verzameld, wordt via het internet gedeeld met vogelaars. Ecoloog, oud Alblasserwaarder en verwoed vogeltrekteller Adri Clements bekijkt de vogeltrek vanaf de grond, maar gebruikt daarbij ook informatie van de radar. Hij vertelt over zijn ervaringen op de telpost en buigt zich onder andere over de vraag of een goede vogeltrekdag op de radar ook een goede dag op de telpost is. Adri laat daarbij prachtige foto's zien.

De avond begint om 19:30 uur in het Streeknatuurcentrum van de NVWA aan de Matenaweg 1 in Papendrecht. Entree: 2,50 euro.