• De politie assisteerde bij het blussen van een brandje in Alblasserdam.
• De politie assisteerde bij het blussen van een brandje in Alblasserdam. Foto: Twitter/Eswin Otte

Drukke jaarwisseling voor de brandweer

regio • De brandweer Zuid-Holland Zuid is tijdens de jaarwisseling druk geweest met het blussen van vele buitenbrandjes. Grote incidenten zijn uitgebleven. Dat meldt de brandweer.

Met name in Alblasserdam en Nieuw-Lekkerland waren enkele kleine brandjes. In Alblasserdam vloog onder meer een schuur aan de Blokweersingel in de fik (zie foto). Door snel optreden van de politie kon erger worden voorkomen. De brandweer deed de nacontrole.

In Nieuw-Lekkerland brandden er containers langs de Wipmolen, de Planetenlaan en de Roerdomp. Een brand in een container nabij het Carillon sloeg over naar de fietsenstalling, waardoor het gebouw vlam dreigde te vatten. De brandweer van Nieuw-Lekkerland kon dit voorkomen.

Ook was er een opstootje in het centrum van Alblasserdam, waar de politie tijdig bij was. Hier werden geen aanhoudingen verricht door de politie.

In totaal moest de brandweer in de nacht van Oud & Nieuw 208 keer in actie komen. De sfeer was meestal gemoedelijk, maar bij een aantal incidenten zijn regionale brandweermensen belemmerd en bekogeld met vuurwerk tijdens hun werkzaamheden. Dit gebeurde in Dordrecht en Gorinchem.

Er zijn meer branden geblust dan vorig jaar tijdens de jaarwisseling. In een aantal gevallen kon de brandweer door snel optreden ernstige ongelukken of verdere uitbreiding voorkomen. De brandweer is dus veel op pad geweest afgelopen nacht. Commandant brandweer Zuid-Holland Zuid Anton Slofstra: "Ik wil mijn waardering uitspreken aan allen die de afgelopen jaarwisseling zo hard hebben gewerkt en paraat stonden."

Op Oudejaarsdag werd de brandweer 155 keer gealarmeerd. In de Nieuwjaarsnacht bleef de teller (tot acht uur) steken op zo'n 53 keer. Het overgrote deel van de inzetten betroffen buitenbranden zoals brandjes in containers, afval en heggen. Daarnaast waren er negen autobranden (zeven in Dordrecht en twee in Gorinchem).

Dit jaar hebben zich geen grote incidenten voorgedaan in de veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid, opvallendste incidenten waren een persoon te water in het Spui in Oud-Beijerland, brand in een fietsenstalling in Nieuw-Lekkerland, een containerbrand met een overslag naar een kinderdagverblijf in Maasdam en een brand op een balkon van een flatwoning in Sliedrecht.

Belaagd met vuurwerk

De brandweer kijkt terug op een gemoedelijke sfeer tijdens de jaarwisseling, echter bij vier incidenten in de regio is melding gemaakt van belemmering door publiek tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. Dit gebeurde driemaal in Dordrecht en eenmaal in Gorinchem.