Leerlingen technasium Cambium College geven presentatie op gemeentehuis Kerkdriel
Leerlingen technasium Cambium College geven presentatie op gemeentehuis Kerkdriel Foto: Lya Cattel

Verrassingen bij VVD

maasdriel • Ko Hooijmans is terug in de Maasdrielse politiek als lijsttrekker bij de VVD. In Zaltbommel wordt waarschijnlijk de hele fractie vervangen door vrouwen.

Hooijmans raakte in 2010 in opspraak tijdens de beruchte Maasdrielse bestuurscrisis en stapte toen op als wethouder.

De Maasdrielse VVD-leden laten de bestuurlijke ervaring van Hooijmans zwaarder wegen dan zijn verleden. "In Hooijmans zien de leden een ervaren bestuurder en netwerker die in samenwerking kan bouwen aan de toekomst", staat in het persbericht over de samenstelling van de kieslijst.

Hooijmans was ruim 25 jaar raadslid en wethouder in Maasdriel. Van 2002 tot 2010 was hij geen wethouder en kreeg hij wachtgeld. In die periode was hij ook twee jaar voorzitter van de landelijke vakgroep paddenstoelenteelt van landbouworganisatie LTO Nederland. Inkomsten daaruit meldde hij niet, terwijl dat wel had gemoeten. Toen deze fout duidelijk werd, was hij net weer aan een nieuwe periode als wethouder begonnen. In november 2010 stapte hij op.

Op 2 staat de eveneens ervaren bestuurder Hans van der Zalm. Huidig fractievoorzitter Ton van Rooij komt op plek 3 van de verkiezingslijst, gevolgd door fractiegenoot Anton van Doorn. De twee voeren sinds 2014 oppositie.

Het verkiezingsprogramma heeft de ondertitel 'Maasdriel blijft Maasdriel', oftewel: geen herindeling. Initiatieven van burgers en ondernemers krijgen een belangrijke rol, als het aan de VVD ligt.

Dat geldt ook voor het verkiezingsprogramma van VVD Zaltbommel. De liberalen willen de dorps- en wijkraden meer bevoegdheden geven. Lijsttrekker in Zaltbommel is Danielle van der Wiele (42). Zij is nu burgerraadslid en secretaris van de dorpsraad in Kerkwijk.

De beide huidige VVD-gemeenteraadsleden, Koos de Looff en Gerrine Fernhout, staan niet op de kieslijst voor 21 maart. Op plaats twee tot en met vier staan achtereenvolgens Willemien van Gog-van Genderen (42), Isabel Plessius (22) en Mieke Smits-van den Brand (55). Een top-4 van vrouwen dus.