Scherpen

Het blijft knap lastig maar zo nu en dan kijk ik over mijn eigen grenzen. Figuurlijk natuurlijk het meest want dan kun je gewoon thuisblijven. Maar soms ook fysiek en dan kom ik zomaar in Kapel-Avezaath, bij Tiel nota bene.

Daar wilde men twee grote velden vol leggen met zonnecollectoren. In deze tijd natuurlijk een plan dat met vroom enthousiasme ontvangen werd door de ondertussen talrijke Groenofielen. Omwonenden van de velden reageerden ietsjes zuiniger: ze vonden er geen pest aan. Ze verenigden zich, zochten deskundigheid en trokken ten strijde. Ik vind dat mooi. Ondertussen is het college van Tiel om: Burgemeester en wethouders willen de vergunningen intrekken. Ik vind dat prachtig.

Niet omdat ik tegen zonne-energie ben. Integendeel, ik heb net een nieuw huis gekocht met van die malle dingen op het dak. Maar omdat de burger zich niet laat ondersneeuwen door snelle jongens en politici. En vervolgens op intelligente wijze actie voert. En dan blijkt opeens dat de plannen zomaar beter kunnen worden. Mits iedere deelnemer ruim van geest is: bedankt voor de tegenspraak. Wat Tiel kan, kan Zaltbommel hopelijk ook. Ik denk aan de nieuwe plannen rond de Buitenstad en Albert Heijn. De recente ontwikkelingen zijn niet geruststellend. Ik hou mijn hart vast, ik hoop dat de mensen die daarover beslissen Tielse energie gebruiken.

Johan Cahuzak


Cafetaria voorlopig toch nog open

werkendam • De eigenaar van Cafetaria Marco in Werkendam heeft de sluiting van de cafetaria en de woning voorgelegd aan de voorzieningenrechter. Burgemeester De Boer van de gemeente Werkendam heeft, zoals reeds eerder door hem aangegeven, besloten de uitspraak van de voorzieningenrechter af te wachten. Dit doet hij vanuit zorgvuldigheidsoverwegingen. Cafetaria Marco kan dus voorlopig nog open blijven. Eerder had burgemeester De Boer besloten dat Cafetaria Marco op 21 december voor drie maanden de deuren moest sluiten. Dat besluit werd genomen naar aanleiding van de inval die in de nacht van vrijdag 24 op zaterdag 25 november plaats vond. Bij deze politie-inval zijn onder andere harddrugs aangetroffen in het gehele pand.

De rechtbank heeft nog niet bepaald wanneer het verzoek behandeld wordt. Waarschijnlijk in de eerste helft van januari 2018.


Arie van Loon geen kandidaat Altena

altena • Arie van Loon, wethouder in Aalburg en de nummer twee op de kieslijst van SGP Altena, heeft besloten zijn kandidatuur voor de gemeenteraadsverkiezingen van november 2018 in te trekken. Na vijf intensieve jaren, waarin hij zijn verantwoordelijkheid nam als gemeenteraadslid, als wethouder en als burgerlid in de Provinciale Staten, wil hij zich gaan concentreren op zijn baan binnen het onderwijs en het opzetten van zijn eigen bedrijf.

Van Loon: "Idealiter had ik mijn inzichten opgedaan voordat ik op de kieslijst werd geplaatst. Timing van dit soort inzichten en acceptatie ervan is echter niet te kiezen. Ik vertrouw erop dat SGP Altena nog voldoende tijd heeft om de opengevallen plaats op de kieslijst in te vullen."