• Vrijwilligers ondersteunen mantelzorgers.
• Vrijwilligers ondersteunen mantelzorgers. Foto: VPTZ

VPTZ zoekt vrijwilligers

bommelerwaard • VPTZ (Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg) zoekt nieuwe vrijwilligers.

Nog niet zo lang geleden werden ongeneeslijk zieke patiënten in ziekenhuizen of verzorgingshuizen verpleegd. Tegenwoordig hebben zij gelukkig andere mogelijkheden om hun laatste maanden of weken door te brengen: in een hospice of gewoon thuis, in hun eigen vertrouwde omgeving. Want ook daar kan zorg verleend worden door huisarts, wijkverpleegkundige en vooral de mantelzorger.

24 uur

Die zorg beperkt zich meestal niet tot enkele uren per dag, maar duurt vaak 24 uur per dag gedurende vele maanden. Het is voor de mantelzorger een taak, die vaak té zwaar blijkt.

Ondersteuning

Mantelzorgers kunnen in zo'n situatie echter ondersteuning krijgen van vrijwilligers van VPTZ, Vrijwilligers Palliatieve Terminale Zorg, een landelijke organisatie met regionale afdelingen o.a. ook in de Bommelerwaard. Door VPTZ in te schakelen, krijgen mantelzorgers een beetje tijd voor zichzelf, kunnen zij even ontspannen en afstand nemen van de beslommeringen, die hen vaak volledig opeisen.

Goed geschoold

VPTZ-vrijwilligers hebben met elkaar gemeen dat zij goed geschoold zijn om een - ook emotioneel - vaak zeer zware taak te verrichten. Zij ondersteunen de mantelzorger, die dan even op adem kan komen en een paar uurtjes tijd voor zichzelf heeft. Zij doen in de tussentijd wat de mantelzorger op dat moment ook in de thuissituatie zou doen, maar nemen geen taken over van de beroepskracht.
De vrijwilligers kunnen zowel overdag als in de avonduren worden ingezet. De nachtelijke uren worden in overleg bepaald. In de tijd dat de vrijwilliger in huis is besteedt hij of zij vooral aandacht aan de zieke. Zij zijn er voor hem of haar, maken een praatje en bieden indien er behoefte toe is ook een luisterend oor.

Meer informatie over VPTZ is verkrijgbaar bij coördinator Sabine van Pelt via telefoonnummer: 06-10494120.

q www.vptz-bommelerwaard.nl