Goede voornemens mogen het hele jaar door

bommelerwaard • Aardig zijn voor elkaar. Dat zou van burgerpanel TipBommelerwaard.nl een collectief goed voornemen mogen zijn.

Er reageerden 162 leden van het burgerpanel op de vraag welk voornemen Nederland een stukje mooier zou kunnen maken. Ruim twee derde van hen zou meer respect willen zien. Sommigen noemen daarbij specifiek respect voor de natuur, 'dus geen rommel op straat gooien'.

Ook meer aandacht voor elkaar werd genoemd. Gezonder eten vond maar drie procent een voornemen van algemeen belang. Veertien procent heeft dit plan wel voor zichzelf.

Veel respondenten doen trouwens niet aan goede voornemens aan het begin van het jaar. De helft had geen speciaal doel voor 2017 en drie kwart heeft er geen voor 2018. "Goede voornemens kun je gedurende het gehele jaar van toepassing verklaren", en "Als vanaf een datum iets opgegeven of gedaan moet worden werkt het niet, als je ergens mee wil stoppen moet je dat doen als je er klaar voor bent."

Voor één van de respondenten was dat moment afgelopen voorjaar: "Mijn partner en ik zijn in april gestopt met roken, tot onze grote tevredenheid." Een ander blikt terug: "Ik kreeg alweer de stress niet van mijn bordje, maar ik ben wel begonnen aan meer bewegen."

Minder stress komt vaak naar voren in de antwoorden van degenen die zich wel een doel hebben gesteld, Meer rust, een betere balans tussen werk en privé, meer met vrienden en familie optrekken, en genieten in plaats van werken is waar we kennelijk aan toe zijn.

TipBommelerwaard.nl is een burgerpanel van Het Kontakt en onderzoeksbureau Top Onderzoek. Deelnemers krijgen ongeveer één keer per maand per mail een anonieme vragenlijst. Meer info en aanmelden:


q www.tipbommelerwaard.nl