Afbeelding
Foto: nl.123rf.com

Op lange termijn lijkt een nieuwe verbreding onvermijdelijk

Regio Rivierenland verlicht filedruk A2

zaltbommel • Het Rijk, de provincies Noord-Brabant en Gelderland, de gemeente Den Bosch en de Regio Rivierenland hebben deze maand concrete afspraken gemaakt over de aanpak van onder andere de A2, die tegenwoordig weer voor veel vertraging zorgt.

Uit onderzoek is naar voren gekomen dat de A2 tussen Empel en Deil in 2030 het grootste fileknelpunt van Nederland zal zijn in zuid-noord richting. Het traject richting Eindhoven komt in diezelfde ranglijst op nummer vijf. Op de lange termijn lijkt het onvermijdelijk dat er een nieuwe verbreding van de A2 komt.

Snelfietsroute

Op korte termijn moet volgens alle partijen al een aantal maatregelen worden genomen, om te voorkomen dat de situatie op de A2 de komende jaren niet verder verslechtert. Ze denken daarbij onder andere aan het verbeteren van fietsroutes en van overstapmogelijkheden tussen trein, bus en auto. Concreet betekent dat voor de Bommelerwaard onder andere dat er een snelfietsroute moet komen tussen Zaltbommel en Den Bosch. Een snelfietsroute is breder dan een normaal fietspad, fietsers hebben er zoveel mogelijk voorrang op gemotoriseerd verkeer, zodat ze lekker kunnen doorfietsen.

NS Station

Ook het NS-station Zaltbommel kan op korte termijn een rol gaan spelen in het verlichten van de filedruk op de A2. "Het is de bedoeling dat Zaltbommel een belangrijk OV-knooppunt gaat worden", licht de Zaltbommelse wethouder Han Looijen toe namens de Regio Rivierenland. "We gaan proberen ervoor te zorgen dat er in de spits vaker intercity's stoppen op station Zaltbommel. Ook moet er meer parkeerruimte komen." Dat allemaal met de bedoeling om meer automobilisten het openbaar vervoer in te krijgen. "En als het niet lukt om meer treinen te laten stoppen, dan kunnen we kijken naar meer vervoer in bussen. Maar dan wel comfortabele bussen met bijvoorbeeld Wifi er in." Het ministerie steunt deze plannen.

"We onderzoeken daarnaast hoe transportbedrijven meer ritten kunnen combineren, zodat vrachtwagen niet meer zonder vracht op de weg zijn", geeft Anton Mureau, projectleider mobiliteit bij Regio Rivierenland, als voorbeeld. "Ook onderzoeken we hoe de informatievoorziening op navigatiesystemen beter kan inspelen op alternatieve routes over bijvoorbeeld provinciale wegen. Verder komen er onderzoeken naar de inrichting van de weg. We zien nu vaak files ontstaan bij de brug over de Maas bij Den Bosch. Kunnen we daar iets aan de inrichting veranderen, waardoor het verkeer beter door blijft stromen."

Volgens Han Looijen is de Regio Rivierenland heel blij om met het pakket korte-termijn maatregelen snel aan de slag te kunnen. "Als we niks doen, dan krijgt de Regio het heel zwaar, want dan zijn we binnenkort niet meer bereikbaar", zegt hij.

Voor de snelfietsroute moet ook de gemeente zelf een deel van de kosten ophoesten. "Dat gaan we op korte termijn aan de gemeenteraad voorleggen", zegt Looijen. Het plan 'Spoorveste' met daarin onder meer de mega-bioscoop op het terrein tussen A2 en station, komt hiermee ook in een stroomversnelling. "Het worden parallelle trajecten", aldus Looijen.

Britta Alink