Afbeelding
Foto: aangeleverd

Zelfplukboomgaard stopt, imker zoek locatie

zaltbommel • Wouter van Teeffelen stopt met de zelfplukboomgaard aan het Straatje bij Zaltbommel en richt zijn pijlen op een pluktuin bij de Beersteeg. Daarom is imker Jan Vernooy op zoek naar een nieuwe plek voor drie bijenvolken.

Van Teeffelen runt sinds 2015 de zelfplukboomgaard, eerst bij de Spoorveste en daarna aan het Straatje, tussen Zaltbommel en Gameren. Daar heeft hij nu de pacht opgezegd. "De aanleiding was de misoogst na de zware nachtvorst in april", schrijft Van Teeffelen op Facebook. Er spelen meer redenen mee: op het perceel is geen beregening tegen nachtvorst mogelijk, en er staan alleen oude Jonagold-bomen.

Een andere belangrijke reden is positiever van aard: er is waarschijnlijk een goed alternatief, al is daar nog wel geduld voor nodig. De gemeente Zaltbommel, die wist van de wens voor een nieuwe locatie voor de zelfplukboomgaard, kwam met het idee om die een plek te geven als onderdeel van het plan Beersteeg-West. Als het doorgaat, wordt het waarschijnlijk een tuin met naast fruit ook groenten en bloemen.

Voor Jan Vernooy betekent het einde van de zelfplukboomgaard dat hij op redelijk korte termijn op zoek moet naar een nieuwe standplaats. Voorwaarde is dat die op minimaal vijf kilometer richting Zaltbommel moet liggen ten opzichte van zijn andere bijenstand in de Boterkampen bij Aalst (bij de oude molen van Delwijnen). "Anders raken bijen na het uitwisselen van kasten gedesoriënteerd en vliegen ze terug naar de verkeerde bijenstand", legt Vernooy uit. Vernooy: "Er is maar weinig ruimte nodig voor een kleine te plaatsen opstal voor drie kasten, liefst beschut en redelijk gemakkelijk toegankelijk, met een auto maar eventueel ook gewoon met een kruiwagen." Wie ruimte beschikbaar stelt, kan jaarlijks gratis honing tegemoetzien. "En u helpt de bijen en daarmee de natuur."

Vernooy is bereikbaar via 06-13931923 of jan.vernooy@planet.nl.