Afbeelding
Foto: 123RF.com - John McAllister

Stop op geitenstallen met drie jaar verlengd

regio • Provinciale Staten van Gelderland hebben besloten de tijdelijke stop op geitenhouderijen te verlengen. Stallen uitbreiden mag wel, zolang het aantal dieren niet toeneemt.

De provincie wil niet meer intensieve geitenhouderijen, omdat in de buurt van de stallen meer longontsteking voorkomt dan gemiddeld. Inmiddels is duidelijk dat er in Gelderland naar schatting 620 mensen per jaar longontsteking krijgen door geitenhouderijen. Dat is ongeveer tien procent meer dan het normale aantal gevallen van longontsteking.

Het percentage is hoger dan in Brabant doordat in Gelderland meer woningen binnen twee kilometer van geitenboerderijen staan.

Tot 1 januari 2021

Een meerderheid van de Staten (CDA, D66, SP, PvdA, GroenLinks, PvdDieren en 50PLUS) stemde in met het voorstel om de tijdelijke stop op geitenhouderijen te verlengen tot 1 januari 2021. Dan zijn naar verwachting meer onderzoeksresultaten bekend, onder meer over de oorzaken van de longontsteking.

Grotere stal

Een amendement van D66, ChristenUnie, VVD en SGP staat uitbreiden van de stallen wel toe, zolang het aantal vergunde of gemelde dieren niet in aantal toeneemt. Dat voorstel werd gesteund door 35 van de 52 Statenleden.

Ook de motie van de VVD, CDA, PvdA en SGP met het verzoek om snel te starten met het onderzoek en de Staten regelmatig te informeren kan op instemming van de meerderheid rekenen. Naast de fracties van de indieners stemmen ook de SP, ChristenUnie en 50PLUS ermee in.


Janneke Boogaard