Afbeelding
Foto: Janneke Boogaard

Maasdriel trekt aan de bel over fietsers N831

maasdriel • Fietsers hebben last van de toegenomen stroom auto's op de N831 bij Velddriel. Burgemeester en wethouders gaan hiervoor aandacht vragen bij de provincie Gelderland.

Het CDA vroeg daarom in een motie tijdens de raadsvergadering van donderdag. Het is drukker geworden op de provinciale weg, omdat automobilisten de files op de A2 proberen te vermijden. Daardoor kunnen fietsers moeilijker oversteken om aan de goede kant op het fietspad te rijden. Complicerende factor is dat ze verderop bij de stoplichten opnieuw naar de overkant moeten. Niet alle fietsers nemen die moeite, wat tot gevaarlijke situaties kan leiden.

Wethouder Jan-Hein de Vreede meldde dat de gemeente de situatie al eens heeft aangekaart bij de provincie. "De reactie was dat een aanpassing moet passen binnen bestaande onderhoudsplannen. Met deze motie in de hand gaan we er zeker weer naar vragen." Er wordt intussen gekeken of als noodoplossing de route via bedrijventerrein De Geerden en de Hamstraat weer opengesteld kan worden voor fietsers, hoewel die ook niet ideaal is vanwege vrachtverkeer.

Ook de VVD vroeg via een motie aandacht voor de verkeersveiligheid op de N831. Deze week werd bekend dat er 430 miljoen euro beschikbaar komt voor verbreding van de A2 tussen Deil en Den Bosch, plus 46 miljoen voor maatregelen rondom de snelweg die al op korte termijn kunnen schelen in de drukte op de A2. De VVD ziet daarin 'een unieke kans' om geld los te peuteren voor de N831. Maar wethouder De Vreede gaf aan dat die kans al verkeken is: "De budgetten zijn al tot op de komma verdeeld, de N831 zit daar niet bij." De wethouder vond daarnaast de motie van de VVD onnodig, omdat er al gewerkt wordt aan een integraal verkeersplan. Alleen de PvdA steunde de oproep van de liberalen.

Overigens kan het zijn dat de N831 in de toekomst door de provincie wordt afgestoten. Dat blijkt volgens De Vreede uit een eerste inventarisatie van provinciale wegen door de provincie.


Janneke Boogaard