• V.l.n.r. David van Tuijl (chrysantenteler), Sjaak van der Tak (LTO Glaskracht Nederland), wethouder Adrie Bragt (gemeente Zaltbommel), Ad de Waal Malefijt (Dunea) en Mathieu Gremmen (heemraad Waterschap Rivierenland).
• V.l.n.r. David van Tuijl (chrysantenteler), Sjaak van der Tak (LTO Glaskracht Nederland), wethouder Adrie Bragt (gemeente Zaltbommel), Ad de Waal Malefijt (Dunea) en Mathieu Gremmen (heemraad Waterschap Rivierenland). Foto: aangeleverd

Tuinders tekenen voor collectief riool

regio • De collectieve riolering voor de tuinbouw komt in de Bommelerwaard eindelijk van de grond. Van de tuinders heeft 88 procent getekend voor gezamenlijke waterzuivering. De andere twaalf procent regelt het zelf.

Naast de tuinders zijn de gemeenten Zaltbommel en Maasdriel, Waterschap Rivierenland en drinkwaterbedrijf Dunea betrokken bij de waterzuivering. Volgens hen heeft de Bommelerwaard een landelijke primeur doordat nagenoeg alle tuinders samenwerken om de inzameling en zuivering van afvalwater uit de glastuinbouw in de Bommelerwaard te regelen. De regio is alleen niet op tijd klaar: het is al vanaf 1 januari 2018 verplicht voor tuinders om hun afvalwater te zuiveren. Maar als ze dat in een collectief doen, kunnen ze uitstel krijgen. Waterschap Rivierenland controleert of de bedrijven die niet deelnemen geen vervuild afvalwater lozen.

De bouw van de zuivering start naar verwachting begin 2019. De gemeente legt zo'n 35 kilometer inzamelleiding aan. Bij ongeveer zestig bedrijven komt een pompinstallatie. Het waterschap bouwt een specifieke voorzuivering voor de gewasbeschermingsmiddelen. De Maasdrielse bedrijven die meedoen kunnen hun water per as op de zuivering aanbieden.

Drinkwaterbedrijf Dunea, dat water uit de Bommelerwaard gebruikt voor huishoudens in de Randstad, levert een projectleider en kennis, plus een bijdrage in het telemetriesysteem waarmee alle pompen aangestuurd worden. Dit systeem detecteert ook wanneer er een buffer vol is en overloopt door kwelwater bij hoog water in de rivier. Wethouder Adrie Bragt is trots, en blij met de Europese subsidie van 1,7 miljoen euro. Die subsidie werd eind november door de provincie Gelderland toegekend. Europa betaalt mee omdat het project een grote bijdrage levert aan de verbetering van de waterkwaliteit en drinkwaterveiligheid.

In totaal kost de zuivering vier miljoen euro. Tuinders betalen die kosten zelf. Het gezamenlijke 'tuinbouwriool' is onderdeel van de herstructurering van de tuinbouwsector in dit gebied.