• Kees Poland, Clementine van Hemert en Hans van Berkel kijken hoe het jeugdorkest repeteert.
• Kees Poland, Clementine van Hemert en Hans van Berkel kijken hoe het jeugdorkest repeteert. Foto: Janneke Boogaard

Ook toneel en dans uit het dorp komt aan bod

'Dit had Driekske nooit durven dromen'

ammerzoden • Kerstnacht 1914. Nederland is onder de wapenen en Driekske van Wordragen uit Ammerzoden is gelegerd in het Westland. "Het was tamelijk rustig op zee", schrijft hij in zijn dagboek. "Alleen de lichtstralen van de vuurtorens doorkliefden de nacht en gaven een spookachtige aanblik. Plotseling stonden wij als verstijfd van schrik vanwege een begonnen zware aanval vanuit zee op Duinkerken. Wij zagen de enorme vuurstralen van het zware scheepsgeschut. Terwijl ook de klokken uit de omliggende dorpen begonnen te luiden en de waakhonden te blaffen, drong het tot ons door dat het kerstnacht was en de klokken de mensen ter nachtmis opriepen."

Die nacht neemt Driekske zich voor om voortaan alle volgende kerstnachten muziek te maken als Nederland gespaard zou blijven voor de oorlog. Vanaf 1917 doet hij zijn belofte gestand. Dit jaar dus een eeuw geleden. Zo'n veertig keer blies hij zelf mee op zijn saxofoon. En nog steeds klinkt er elke kerstnacht blaasmuziek door Ammerzoden. "Dat de fanfare de traditie zo in ere zou houden, had hij nooit durven dromen", denkt Wim Durksz, kleinzoon van Driekske.

En nu komt er zelfs een jubileumuitvoering met Driekske als rode draad. Wellicht had hij zich daar wat ongemakkelijk bij gevoeld, bescheiden als hij was. Eén troost: het concert draait niet alleen om hem. "We laten ook zien dat we met onze eigen club een grote uitvoering kunnen neerzetten", zegt Hans van Berkel. Hij is vernoemd naar zijn opa, die samen met Driekske startte met het spelen tijdens de kerstnacht. Tot opluchting van Hans gaat het goed met de club. "We zaten best wel in een dal, maar nu hebben we weer aardig wat jeugd. Dat laten we graag zien tijdens de uitvoering."

Arlien Coolen is als regisseur verbonden aan het project en heeft die boodschap goed in haar oren geknoopt. "Het eerste deel van de voorstelling gaat echt over Driekske, daarna maken we de verbinding met het heden", vertelt ze enthousiast. Als niet-Ammerooise kende ze de plaatselijke kerstnachttraditie slechts zijdelings. "Het is natuurlijk een prachtig gegeven voor een voorstelling, zeker als je weet dat het idee van Driekske nog steeds wordt uitgevoerd. De kerk waar het concert plaatsvindt is ook al zo mooi, en ik geniet van de samenwerking met de fanfare inclusief jeugd- en opleidingsorkest, de muzikanten, zangers, spelers en dansers."

Dat genieten is wederzijds. Petri van de Langenberg 'levert' met Peets Dance Projects twee groepjes dansers, die optreden op de muziek van de fanfare. "Het is fijn werken met Arlien. Ik liep al langer rond met de gedachte dat het leuk zou zijn om met verschillende disciplines samen te werken, en nu kan dat zelfs in mijn eigen dorp."

Ook met De Smaokmaokers klikt het goed. Clementine van Hemert is één van de zes deelnemende acteurs. "Ik speel een engel", lacht ze. "Heel leuk om aan zo'n mooie voorstelling in je eigen dorp mee te doen." In de finale zal het Ammerooise talent in de volle breedte te aanschouwen zijn, plus gospelkoor The New Gospel Sensation met eigen band die ook een rol spelen in het geheel.

En dan is het een week na de voorstelling weer kerstavond. Tussen 1:00 en ongeveer 6:30 uur gaan meerdere groepjes muzikanten rond. "Eerder vertrekken we niet, want dan is er nog te veel verkeer. In de stilte van de nacht klinkt het het mooist", zegt Hans. Clementine beaamt dat. "Ik lig te luisteren en hoor ze dan eerst al een paar keer in de verte. Uiteindelijk komen ze ook bij mij in de straat. Dan sta ik op en kijk voor het raam. Supermooi!"

De voorstelling 'Driekskes Nacht' vindt plaats op zondag 17 december om 14:00 uur in de RK Willibrorduskerk. Om 11:30 uur is er voor liefhebbers een brunch en na afloop een borrel, allebei in De Weesboom. Kaarten à 15,00 euro zijn te koop bij Primera in Ammerzoden en Kerkdriel, DA in Hedel en via de site:


q www.driekske.nl

Janneke Boogaard