Afbeelding
Foto:

Inloopavond over windmolens

zaltbommel • Provincie Gelderland houdt maandag 18 december in De Poorterij in Zaltbommel een inloopavond over de mogelijke komst van windmolens langs de A2.

Omwonenden en andere belangstellenden en belanghebbenden kunnen op deze avond vragen stellen over het voorontwerp inpasingsplan voor de drie windmolens, die gepland staan tussen het spoor en A2. De voorkeur van de initiatiefnemers gaat uit naar drie windturbines van elk 120 meter hoog. Tijdens de carrouselvergadering van donderdagavond gaf de provincie al een korte presentatie over de inhoud van het voorontwerp en over de MER (milieu effect rapportage). De initiatiefnemers voor de windmolens hebben zich verenigd in Vereniging Windpark Bommelerwaard-A2. De gemeenteraad besloot in januari van dit jaar niet mee te willen werken aan het plaatsen van drie windturbines op deze locatie, waarna waarna de Vereniging naar de provincie stapte met het verzoek om een inpassingsplan op te stellen en zo de plannen toch door te zetten.

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk liet de gemeenteraad begin dit jaar weten, dat de provincie Gelderland de windmolens nodig heeft om de energiedoelstellingen te halen.

In het voorontwerp inpassingsplan zijn drie mogelijke locaties voor de windmolens onderzocht en is gekeken naar effecten voor mens en dier. Andere overheden zoals Rijkswaterstaat, Rijkswaterstaat, de gemeente Zaltbommel en Maasdriel en de Gasunie kunnen hier op reageren. Gemeente Zaltbommel heeft inmiddels een reactie opgestuurd. Hierin dringt de burgemeester er op aan dat de provincie 'helder communiceert' over de mogelijkheden voor inwoners om in te spreken over de plannen.

De provincie stelt het voorontwerp inpassingsplan waarschijnlijk vast in januari. Daarna kunnen zienswijzen worden ingediend.