• De 'stipjes' bij de brug hebben een spanwijdte van een meter.
• De 'stipjes' bij de brug hebben een spanwijdte van een meter. Foto: Dirk Muller

Slechtvalk voelt zich thuis

zaltbommel • Slechtvalken broeden op grote hoogte op rotsrichels. Die zijn er in Nederland niet zoveel, maar de Martinus Nijhoffbrug biedt vergelijkbare omstandigheden.

Het valt niet mee om de roofvogels te zien of duidelijk te fotograferen. "Goed kijken! Die stipjes zijn in werkelijkheid een halve meter groot, hun spanwijdte is meer dan een meter", vertelt Dirk Muller van Natuurwacht Bommelerwaard.

De slechtvalk (Falco peregrinus) is een zeldzame verschijning in Nederland. Maar al vele jaren broedt er een paartje op de brug die in 1996 werd geopend. "De vier hoge betonnen pilaren bieden een vrij uitzicht op de omgeving. Daar houden ze wel van."

Van het verkeer hebben ze geen last. Muller: "Zo hoog boven de snelweg vallen de auto's die er rijden in het niet. Ze zijn klein door de afstand. En traag in vergelijking met de slechtvalk. In duikvlucht kan een mannetje een snelheid halen van boven de 350 km/uur. Niet gek dus dat allerlei gevogelte in de omgeving van de brug ten prooi valt aan deze rover."