• Steffie van den Berg van Halt en BOA Harry beantwoorden vragen.
• Steffie van den Berg van Halt en BOA Harry beantwoorden vragen. Foto: Lya Cattel

'Vuurwerk is geen speelgoed', waarschuwt Steffie van den Berg

'Papa steekt het zelf ook altijd af'

poederoijen • Minstens drie meisjes uit groep 8 van de Juliana van Stolbergschool in Poederoijen hebben wel eens illegaal vuurwerk afgestoken. "Stoere 'chicks' zijn jullie", vindt Steffie van den Berg van Bureau Halt, die de klas er vervolgens op wijst dat het afsteken van illegaal vuurwerk strafbaar én gevaarlijk is.

Steffie verzorgt samen met Bijzonder Opsporingsambtenaar (BOA) Harry van de gemeente Zaltbommel vuurwerkvoorlichting voor scholieren. In Zaltbommel krijgen dit jaar in totaal zo'n honderddertig kinderen deze lessen op basisscholen in Brakel, Bruchem, Nederhemert en Poederoijen. Vorig jaar waren andere scholen in de gemeente aan de beurt.

In razendsnel tempo stelt Steffie vragen aan de achtstegroepers in de klas. "Wat is een strafblad? Wat doet Halt? Wat is illegaal vuurwerk? Hoe laat mag je op oudejaarsdag vuurwerk afsteken", vraagt ze. En veel kinderen weten de antwoorden moeiteloos te geven. "Papa steekt het zelf ook af", vertelt een meisje. Een leerling noemt de Cobra, de Vlinder en de Shells als illegaal vuurwerk op. Dat ook de 'babypijltjes' tegenwoordig illegaal zijn, wisten de meeste kinderen niet. "Veel mensen braken daar de stelen van af, zodat ze een soort voetzoeker werden", legt Steffie uit. "Ook de Romeinse Kaars is verboden. Die werd te vaak gebruikt om op andere mensen te richten." Twee 12-jarige vrienden geven toe vaak al 's ochtends om tien uur te gaan knallen op oudejaarsdag. "Maar wat doe je dan als je Harry aan ziet komen?", vraagt Steffie. "Dan springen we de bosjes in", klinkt het een beetje lachend.

Harry en zijn collega's hebben het druk deze weken. "Als we kinderen betrappen met illegaal vuurwerk, dan sturen we ze door naar Halt", vertelt hij. "Bovendien mogen we dan het huis van de jongens of meisjes onderzoeken om te kijken of er meer illegaal spul ligt. Als de kinderen vóór 18:00 uur regulier vuurwerk afsteken, kunnen ze ook een Halt straf krijgen." Als ze jonger zijn dan 12 jaar, is strafrechtelijke vervolging niet mogelijk, dan volgt alleen een gesprek met de ouders.

Steffie begrijpt dat de kinderen vuurwerk hartstikke leuk vinden. "Maar vuurwerk is geen speelgoed", benadrukt ze. "Gebruik een aansteeklont als je het wilt afsteken, raap nooit maar dan ook nooit vuurwerk op van de grond, gooi nooit vuurwerk naar mensen of dieren. Denk altijd goed na wat je doet." In de gemeente Zaltbommel loopt de schade van vuurwerk vaak in de tienduizenden euro's. "Kinderen die gepakt worden, moeten de schade zelf terugbetalen", waarschuwt Steffie. " In de les is ook aandacht voor groepsdruk. Dertig procent van de gewonden door vuurwerk hebben zelf niets afgestoken, maar zijn gewond geraakt door het vuurwerk van anderen. Alle kinderen in de klas kregen een vuurwerkbril cadeau met de boodschap deze altijd op te zetten als ze in de buurt van vuurwerk zijn.

Britta Alink