Afbeelding
Foto:

Burgerpanel: afsteken oké, maar alleen tijdens de jaarwisseling

Pleidooi voor centrale vuurwerkshow

bommelerwaard • Van de 243 burgerpanelleden van TipBommelerwaard.nl die hun mening over de stelling gaven, vindt 61 % zo'n gezamenlijk vuurwerk een goed of zelfs een heel goed idee. Een kwart is het er juist (zeer) mee oneens. De reden om tegen een centrale vuurwerkshow te zijn is niet altijd dat mensen zelf iets de lucht in willen schieten. Sommigen willen helemaal geen vuurwerk omdat ze het zonde van het geld vinden.

Een tussenoplossing zou kunnen zijn om particulier vuurwerk niet af te schaffen, maar 'weg te concurreren', zo schrijft een panellid. "Zorg dat de centrale vuurwerkshow zoveel aantrekkingskracht en allure heeft dat men er simpelweg niet meer bij gebaat is om zelf vuurwerk aan te schaffen. Maak er een soort evenement van. Zeker wanneer vuurwerk verboden wordt krijg je, mijn inziens, juist meer overlast. De centrale vuurwerkshow bevindt zich natuurlijk wel in een verder vuurwerkvrij gebied."

In Bruchem wordt sinds een paar jaar door inwoners een gezamenlijk vuurwerk georganiseerd. Vernielingen en andere vuurwerkoverlast door jongeren behoren sindsdien tot het verleden.

TipBommelerwaard.nl vroeg de panelleden ook hoe die overlast aangepakt zou kunnen worden. Als antwoord op die vraag kwam het idee van vuurwerk op één of enkele plaatsen meermaals terug. Maar ook strenger controleren - vooral 's avonds - en een telefonisch meldpunt werden als tips gegeven. Zo'n meldpunt was er vorig jaar in Zaltbommel voor het eerst. Ook dit jaar komt er weer een meldlijn, die bereikbaar is vanaf 28 december tot en met 31 december 18:00 uur.

Soms kan wat meer begrip voor elkaar voldoende zijn. Of: "Minder zeuren en meer ervan genieten." Veertig procent noemt vuurwerk gevaarlijk, 32 procent noemt de slechte gevolgen voor het milieu en 29 procent heeft last van de herrie. "Het siervuurwerk in de lucht kan ik erg waarderen, maar het knalvuurwerk vind ik verschrikkelijk", zo merkt iemand op. Ook de angst bij kinderen en huisdieren wordt door veel mensen als nadeel genoemd.

Eén op de vijf mensen vindt vuurwerk gewoon mooi: "Het is een traditie." Iets meer dan de helft vindt het wel oké, maar dan alleen met de jaarwisseling. " Het zinloze geknal (al tijden voor oud en nieuw) irriteert. Ook het om de haverklap afsteken van vuurwerk op allerlei plaatsen (vaak vrijdag- en zaterdagavond) ter gelegenheid van iets onduidelijks, irriteert."

TipBommelerwaard.nl peilt ongeveer één keer per maand hoe mensen die in de regio wonen of werken denken over actuele, lokale zaken. Deelnemen schept geen verplichtingen en is anoniem. Meer informatie en aanmelden:


q www.tipbommelerwaard.nl

Janneke Boogaard