• Vlnr. Marianne Everaars, Marianne Schermij, Wendy Assmann en Ben van Dooijeweert.
• Vlnr. Marianne Everaars, Marianne Schermij, Wendy Assmann en Ben van Dooijeweert. Foto: Lya Cattel

Theatrale versie van het kerstverhaal, met respect voor ieders gevoelens

'Een Hemels Geschenk' in De Poorterij

zaltbommel • Een ezel, een os, drie kamelen en drie koninginnen. Het zijn maar een paar ingrediënten van 'Een Hemels Geschenk', de nieuwe theatervoorstelling van Het Open Theater, die op vrijdag 15 december in première gaat.

Het is na 'Scrooge', 'Het Laatste Glas' en 'Lang & Gelukkig' de vierde productie van het amateurgezelschap. "Het publiek heeft nu wel weer bepaalde verwachtingen van ons", zeggen Wendy Assmann, Marianne Schermij, Ben van Dooijeweert en Marianne Everaars. Met z'n vieren vormen zij het productieteam van Het Open Theater. "Het wordt een totaal ander stuk dan de vorige drie", vertelt Marianne Schermij. Zij staat deze keer voor het eerst niet op de planken, maar naast regisseur Natasha van Maanen als assistent.

'Een Hemels Geschenk' is door de mensen van het Open Theater zelf geschreven op basis van het kerstverhaal. De laatste voorstelling in 2015 was een groot succes, zo groot dat er verzoeken kwamen vanuit Den Bosch, Ammerzoden en Rosmalen om het stuk daar ook te spelen. "Voor ons was dat financieel niet haalbaar", vertelt Ben, binnen het productieteam verantwoordelijk voor de centen. "Maar het zorgde er wel voor dat we meteen aan een nieuwe voorstelling gingen denken", vult Wendy aan. "We zijn met niets begonnen, zijn met een schrijfteam gaan schrijven. Dat was heel spannend en heel hard werken, maar ontzettend leuk om te doen."

De vorige voorstellingen werden drie keer op de planken gebracht, 'Een Hemels Geschenk' is maar liefst vijf keer te zien. "Zo hopen we meer mensen te bereiken", vertelt Marianne Schermij. "Maar het is ook wel heel spannend om het vijf keer uit te voeren. We willen natuurlijk wel alle zitplaatsen in de zaal verkopen." Financiële man Ben heeft er vertrouwen in dat het gaat lukken. "Deze voorstelling spreek heel veel mensen aan", verwacht hij. "Niet alleen mensen uit Zaltbommel, maar theaterliefhebbers uit de wijde omgeving." Volgens Wendy is het kerstverhaal voor iedereen. "Het is een theatrale versie, maar we nemen niks op de hak. We hebben het geschreven met respect voor ieders gevoelens."

Tijdens een werkweekend in oktober hebben de acteurs de laatste puntje op de i gezet, donderdag 14 december is de generale repetitie. Dan gaat iedereen voor het eerst het complete decor zien. "We hebben fantastische decorbouwers", vertelt Marianne Everaars. De kleding is weer in de vertrouwde handen van Kaatje Kant uit Heerewaarden. Mark van den Heuvel is tijdens de voorstellingen verantwoordelijk voor de belichting. "Hij woont tegenwoordig in Engeland, maar komt speciaal voor ons terug", vertelt Marianne Schermij. Ook het geluid is in handen van een echte professional.

De rollen zijn verdeeld over tien mannen en zeven vrouwen. "Veel toneelverenigingen zullen jaloers op ons zijn, omdat we zoveel mannen hebben", lacht Wendy. De meeste acteurs lopen al jaren mee bij Het Open Theater, er zijn drie nieuwkomers. Ook twee kinderen betreden het podium; de zoon van Wendy en de dochter van de regisseur maken hun acteerdebuut. "En we hebben ook weer danseressen van Paulette Willemse", vertelt het productieteam enthousiast.

Britta Alink