• Bard Bothe presenteert zijn boek 'Kerstverhalen'.
• Bard Bothe presenteert zijn boek 'Kerstverhalen'. Foto: Vincent Wibier

'Zonder verhaal is het geen Kerstmis'

zaltbommel • Terwijl in de winkelstraat de Sinterklaasliedjes door de luidsprekers schallen, zijn de bezoekers van boekhandel Bruna in de Waterstraat al in kerststemming. Vanavond presenteert schrijver Bard Bothe er zijn boek Kerstverhalen.

Dat is natuurlijk spannend voor hem, maar ook Voor Marieke van Dalen, mede-eigenaar van de bekende Bommelse boekhandel: "Het is de tweede keer dat we dit organiseren. We willen regionale schrijvers graag een platform bieden. Ik ben heel benieuwd wie er allemaal komen en of we er samen een feestje van kunnen maken."

Familie

Bard Bothe is in elk geval niet alleen gekomen. De muzikale omlijsting van deze sfeervolle avond wordt verzorgd door zijn kleindochter zangeres Philippine Corporaal die weer wordt begeleid door Simon Leferink op gitaar. Terwijl het bezoek langzaam binnendruppelt wordt duidelijk dat er vooral veel familie en vrienden van de schrijver acte de présence geven. En de uitgever natuurlijk, Paul van Mameren van de bekende Eindhovense uitgeverij Lecturis. Het boek Kerstverhalen dat vanavond centraal staat is het vijfde boek van Bard. Eerdere titels zijn De wereld van Winne en Andermaal Anne. Een echte hit was het boek Kleine wolk dat inmiddels is uitverkocht. Gelukkig is het gelijknamige verhaal ook in het nieuwe boek opgenomen.

Bard Bothe schrijft al dertig jaar kerstverhalen: "Elk jaar schrijf ik er eentje op verzoek van mijn kinderen en kleinkinderen. Bij ons is het traditie om met Kerstmis voor te lezen uit het oude jeugdboek Kerstsproken van mevrouw N. Basenau-Goemans dat voor het eerst verscheen in 1927. Maar als ik het op eerste kerstdag voorlees wat doe je dan op kerstavond en op tweede kerstdag? Toen ben ik zelf begonnen te schrijven. En dat doe ik nog steeds. Want voor ons geldt: zonder verhaal is het geen Kerstmis."

Op de achterkant van het boek schrijft Bard: Kerstmis is een tijd voor verhalen. Over vreugde en soms over verdriet. Over dingen die gebeuren, over zaken waar niet altijd een oplossing voor de hand ligt (…) De uitgever voegt eraan toe dat het een boek is geworden vol warme verhalen, vlot en toegankelijk geschreven, met een vleugje bezinning, ontroering en humor.

Zo bevat het boek verhalen over engelen, een vluchtelingenkamp en zelfs eentje over minister-president Mark Rutte. Er is ook ruimte voor de christelijke beleving van Kerstmis: Kies voor het lichtje dat altijd binnen in je brandt. Dat lukt alleen als je heel stil bent…

Vincent Wibier

Kerstverhalen – Bard Bothe

Uitgegeven door Lecturis,

ISBN 978-94-6226-248-5