• Burgemeester Peter Rehwinkel en Donja van der Waal in de Sint-Maartenskerk.
• Burgemeester Peter Rehwinkel en Donja van der Waal in de Sint-Maartenskerk. Foto: Lya Cattel

Zaterdag 24 maart in de Sint-Maartenskerk

'Bach is voor mij dé grootste componist'

zaltbommel • Sinds burgemeester Peter Rehwinkel (1964) dertien jaar geleden voor het eerst de Matthäus Passion bezocht, is hij helemaal verkocht. "Ik zie meerdere uitvoeringen per jaar en luister ook thuis regelmatig naar bepaalde aria's en koorwerken", vertelt hij.

Als burgemeester van Naarden mocht hij dé uitvoering van de Nederlandse Bachvereniging elk jaar bijwonen en daarbij optreden als gastheer voor de vele kopstukken uit landelijke politiek en bedrijfsleven, die er elk jaar bij waren. In die tijd heeft hij zich behoorlijk verdiept in het verhaal van de Matthäus. "Van mij werd verwacht dat ik samen met de voorzitter van de Bachvereniging in de pauze een verhaal hield", vertelt hij. "Ik begon weken van tevoren met de voorbereidingen en zocht elk jaar een ander thema om over te vertellen." Toen hij burgemeester werd van Groningen heeft hij zich mede ingespannen om het meesterwerk van Johann Sebastian Bach naar het noorden te halen. En met succes, want ook daar kunnen ze nu al weer jaren in periode voor Pasen genieten van het muziekstuk.

Ambassadeur

Dit jaar werd Rehwinkel waarnemend burgemeester in Zaltbommel en al snel stond de Stichting Muziek in de Sint-Maartenskerk op de stoep met de vraag of hij ambassadeur van de Matthäus Passion wilde worden. Naast Rehwinkel maken ook burgemeester Henny van Kooten van Maasdriel, oud-burgemeester Albert van den Bosch, balletschoolhoudster Paulette Willemse en drs. Henk Smit (muziekwetenschappen) deel uit van het comité van aanbeveling.

Rehwinkel kijkt enorm uit naar de uitvoering in Zaltbommel op 24 maart. "In Naarden was het voor mij altijd een zeer drukke dag, hier in de Sint-Maartenskerk hoef ik alleen maar te gaan genieten." Voor hem is Bach 'dé grootste componist'. "De Matthäus Passion is het belangrijkste muziekstuk", vindt hij. "De aria's, de koralen, de koorwerken. Ze zijn zo ontzettend mooi. Het is echt heerlijk om je er een paar uur lang aan over te geven."

De Matthäus Passion in Zaltbommel wordt al jaren georganiseerd door Stichting Muziek in de Sint-Maartenskerk. "We hebben een heel trouw publiek, van mensen die elk jaar komen", vertelt Donja van der Waal van de stichting. "Daarnaast probeer ik vaak mensen in mijn omgeving over te halen, als ze het nog nooit hebben meegemaakt. Bij de meeste mensen smaakt het na die ene keer echt naar meer." Volgens haar 'leren mensen het werk waarderen'. "Het helpt als je de teksten mee kunt lezen", vindt zij. De stichting heeft dan ook besloten om iedere bezoeker bij de ingang het boekje met alle teksten te overhandigen.

De 54ste editie van de Matthäus Passion van Rivierenland staat voor de zevende keer onder de artistieke leiding van Aart Bergwerff (1960), dirigent, organist, orgelarchitect en docent aan het Rotterdams Conservatorium. Deze week zijn ook de namen van de solisten bekend geworden: Adrian Fernandes is evangelist/tenor, Philip Barkhudarov is Christus, Michael Wilmering bas/bariton, Inez Carsauw mezzo-sopraan en de uit de Bommelwaard afkomstige Heleen Bongenaar sopraan. Ook het Jeugdkoor van Koorschool Senta, dat in 2016 vier prestigieuze prijzen won tijdens het Nederlands Koor Festival en het Matthäusorkest doen weer mee. De koren zijn samengesteld uit geschoolde en professionele zangers, waarvan er velen uit het Rivierenland komen.

Volgens Van der Waal loopt de kaartverkoop dit keer nog harder dan andere jaren. "Dus wees er snel bij, vooral als je een mooie zichtplek in de kerk wilt hebben", roept zij op. En voor wie nog nooit een Matthäus Passion gezien heeft, luidt het advies: zoek een keer bijvoorbeeld het lied 'Erbarme Dich' op op internet. "Dat vindt bijna iedereen heel mooi", zegt Peter Rehwinkel. "En dat is ook echt prachtig, ik vind het iedere keer emotioneel."

Britta Alink

q www.matthauspassion.nl