Inspectie waardeert kleinschalige Brug

zaltbommel • De Brug, school voor praktijkonderwijs in Zaltbommel, heeft bij de vernieuwde aanpak van de onderwijsinspectie de waardering 'goed' behaald. Het is tot nu toe de kleinste school voor voortgezet onderwijs in Nederland met dit label.

De inspectie werkt sinds dit jaar met een nieuw, uitgebreider onderzoekskader waarbij scholen ook de waardering 'goed' kunnen krijgen. De Brug kreeg die waardering na een uitgebreid inspectiebezoek: drie personen bezochten de school, gingen langs bij stagebedrijven en voerden gesprekken met schoolleiding, docenten, leerlingen en ouders. De conclusie: "Er wordt op De Brug zorgvuldig gekeken naar elke leerling. Sterk is dat de leerling en de ouders hier nauw bij zijn betrokken. In principe heeft de leerling de leiding over zijn eigen ontwikkeling. Wanneer dat om welke reden ook niet gaat, staan de docenten klaar om te helpen. (...) Door het enthousiasme van het team wordt goed nagedacht over wat er beter kan of moet en worden acties daarvoor opgezet."

Tot nu toe hebben achttien scholen in het voortgezet onderwijs in Nederland het label 'goed' gekregen. De Brug is met 114 leerlingen de kleinste.

Op het praktijkonderwijs worden leerlingen toegeleid naar een arbeidscontract of vervolgonderwijs. De Brug werkt ook samen met de vmbo-afdeling van het Cambium en het mbo-onderwijs van ROC Rivor. Directeur Hans van Gent van De Brug: "In het praktijkonderwijs helpen we leerlingen hun sterke punten te ontdekken en te ontwikkelen. We streven ernaar dat alle jongeren kunnen meedoen in onze maatschappij. Het hebben van werk is nog steeds de meeste bevredigende vorm van erbij horen en meedoen. Meedoen betekent ook zelfstandig wonen, een zinvolle vrijetijdsbesteding en goed burgerschap. Daar staan we voor."