• Meer treinen betekent meer overlast en meer risico's.
• Meer treinen betekent meer overlast en meer risico's. Foto: archief

Onrust over hoogfrequent spoor

regio • De kritiek op ProRail over de voorgenomen toename van goederenvervoer per spoor tussen Meteren en Boxtel neemt toe.

CDA Maasdriel heeft er vragen over gesteld aan het college van B&W.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (I&W) heeft een landelijke Programma Hoogfrequent Spoorvervoer (PHS) opgesteld met als doel de verwachte groei van het reizigers- en goederenvervoer op het spoor op te kunnen vangen. Op het traject Meteren-Boxtel gaan meer treinen rijden, dus ook tussen Zaltbommel en Hedel.

ProRail en het ministerie lichtten belangstellenden vorige week voor over de onderzochte effecten en maatregelen op het gebied van geluids- en trillingsoverlast. Tijdens die informatieavond kwamen volgens CDA Maasdriel veel onduidelijkheden naar boven. "Het is voor onze burgers niet te begrijpen wat nu de gevolgen zijn van extra goederenverkeer over het traject Zaltbommel-Hedel", zegt raadslid Linda de Groot.

Schooljeugd

De fractie van het CDA maakt zich zorgen over overlast. Daarnaast nemen de veiligheidsrisico's toe in verband met extra gevaarlijk stoffenvervoer en bij spoorwegovergangen.

De Groot: "De spoorlijn loopt door een woonwijk in Hedel en het buitengebied van Maasdriel met woningen en bedrijven. De drie spoorwegovergangen in de Bommelerwaard, waar veel schooljeugd overheen fietst, brengen een verhoogd risico met zich mee."

De Groot heeft schriftelijke vragen gesteld over de betrokkenheid van het college bij het project PHS: hoe informeert de gemeente burgers en welke stappen worden genomen om overlast en gevaarlijke situaties tot een minimum te beperken.

Lobby

De colleges van Den Bosch, Maasdriel, Neerijnen, Geldermalsen en Zaltbommel zijn in juni een lobby gestart tegen het voornemen om meer goederentreinen over het traject Meteren-Boxtel te laten rijden.

De Zaltbommelse wethouder Han Looijen heeft hierover afgelopen week nog contact gehad met Tweede Kamerleden. "Het PHS is nog geen gelopen race", twitterde Looijen daarover.

Het gaat dan onder meer over de wenselijkheid van de nieuwe verbinding (zuidwestboog) die ProRail wil aanleggen bij Meteren, waardoor een verbinding ontstaat tussen de Betuweroute en de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch.

De gemeenten zijn van mening dat er nog genoeg capaciteit aanwezig is op de Betuwelijn. De vijf gemeenten hebben samen een ton uitgetrokken voor tegenonderzoek door TNO.

Ook de Stichting Veiliger Zaltbommel waarschuwt al langere tijd voor de gevaren die gepaard gaan met intensiever (goederen)vervoer over de spoorlijn langs Zaltbommel.


Janneke Boogaard