• Hans van Schijndel zat vorig jaar alleen thuis met Kerstmis en organiseert daarom dit jaar een kerstdiner.
• Hans van Schijndel zat vorig jaar alleen thuis met Kerstmis en organiseert daarom dit jaar een kerstdiner. Foto: Lya Cattel

Een perfect georganiseerd diner in dorpshuis De Kil

Wie eet er mee op Tweede Kerstdag?

zaltbommel • Vier jaar geleden zette zijn echtscheiding het leven van Hans van Schijndel op zijn kop. Vorig jaar zat hij voor het eerst met kerstmis alleen thuis. En voelde zich ontzettend eenzaam en verdrietig.

"Mijn vader was net overleden. Mijn dochters, waar ik de helft van de tijd voor zorg, waren bij hun moeder", vertelt hij in zijn gezellige huisje in de binnenstad van Zaltbommel. "Ik was wel uitgenodigd door vrienden, maar ik was koppig en thuis gebleven." Door de echtscheiding heeft de nu 45-jarige ondernemer vrienden verloren. "Maar ik heb ook veel nieuwe mensen ontmoet, vooral alleenstaanden. Ik ben geschrokken van de eenzaamheid en armoede, die er onder veel mensen bestaat. Ik was altijd al een gevoelig mens en na de klap van de scheiding is dat toegenomen. Ik trek me de verhalen van andere mensen aan, kan er nachten van wakker liggen. Ik heb het zelf altijd zo goed gehad, terwijl andere mensen alles bij elkaar moeten sprokkelen om eten te kunnen kopen."

Vanuit zijn woonkamer zag hij op Tweede Kerstdag vorig jaar veel mensen lopen op straat. In hun mooiste kleren gingen ze op familiebezoek, terwijl Hans zich steeds ellendiger voelde. Via Facebook kwam hij in contact met Aart van Wijk uit Kamerik. "Hij omschreef precies wat ik voelde", vertelt Hans. "En hij deed een oproep om voortaan met kerst iets te organiseren voor mensen die het moeilijk hebben." Het initiatief heeft inmiddels een naam, 'SuperSanta', en iedereen die zich aangesproken voelt, kan er op zijn eigen manier invulling aan geven. Aart van Wijk heeft drie wildvreemde mensen uitgenodigd om bij hem thuis aan het kerstdiner aan te schuiven. Hans van Schijndel pakt het groter aan: als beheerder van het dorpshuis in Hurwenen kan hij heel veel mensen kwijt voor een gratis driegangenkerstdiner. De deelnemers kunnen plaatsnemen aan lange perfect gedekte tafels, maar zitten niet de hele avond op dezelfde plek, zodat ze met meerdere mensen een praatje kunnen maken.

Hans plaatste een bericht over zijn idee op Facebook en de reacties stroomden binnen. Tot nu toe hebben zich vooral mensen gemeld die op Tweede Kerstdag willen helpen met de organisatie. Nu zoekt Hans nog twee of drie vrijwilligers die juist de komende weken willen helpen. "Noem het maar 'back-office'", zegt hij. Want de initiatiefnemer hoopt dat iemand onder andere de communicatie en een deel van de administratie op zich kan nemen. "De website en sociale media bijhouden", licht hij toe. "En afspraken vastleggen met de sponsors. Ik leg zelf alle contacten, maar daarna moeten de afspraken natuurlijk wel op papier gezet worden."

En dan het allerbelangrijkste. Wie schuiven er op Tweede Kerstdag aan aan de mooie kerstdis? "Ik ga in gesprek met Buurtzorg, maatschappelijk werk en de Voedselbank", vertelt Hans. "En ik hoop dat zij mensen uitnodigen om te komen. Maar ook andere mensen die zich eenzaam voelen en weinig te besteden hebben, zijn van harte welkom."

Hans realiseert zich dat voor sommige mensen de drempel misschien te hoog is, het kan doodeng zijn om naar een etentje te gaan waar je niemand kent. "Er rust nog steeds een taboe op eenzaamheid", weet hij. "Zelf vind ik het geen taboe meer. In een paar jaar tijd heb ik zoveel meegemaakt, de echtscheiding, afscheid van huisdieren, het overlijden van mijn vader, en drie weken geleden van mijn moeder. De eerste 41 jaar van mijn leven waren perfect, in de afgelopen vier jaar is er veel afgepeld, mijn ziel kreeg rijping. En juist door er met mensen over te praten, ben ik er achter gekomen, dat heel veel mensen met de gordijnen dicht thuis op de bank eenzaam zitten te zijn. Ik hoop zo dat ik juist die mensen kan bereiken. Dat ze weten dat er veel gelijkgestemden rondlopen en dat je daar best kerst mee mag vieren. Misschien ontstaan er wel mooie vriendschappen uit."

Contact opnemen met Hans kan via: supersantanederland@gmail.com

Britta Alink