• Stichting Veiliger Zaltbommel overhandigde donderdagavond een petitie aan burgemeester Peter Rehwinkel
• Stichting Veiliger Zaltbommel overhandigde donderdagavond een petitie aan burgemeester Peter Rehwinkel Foto: Lya Cattel

Petitie over onafhankelijk onderzoek Sachem

zaltbommel • Stichting Veiliger Zaltbommel wil een onafhankelijk en integraal onderzoek naar de omgevingsveiligheid van Sachem. Donderdagavond overhandigde een vertegenwoordiging van de stichting een petitie aan burgemeester Peter Rehwinkel.

Het bedrijf werkt volgens de stichting met grote hoeveelheden, brandbare, giftige, explosieve en kankerverwekkende stoffen. "Dat alleen al is reden tot grote zorg", zei de stichting donderdag in In de Roos tijdens de overhandiging van de petitie. "Dat alleen al is reden tot grote zorg. Mocht er een calamiteit plaatsvinden, waarbij de stof Epichloorhydrine is betrokken, dan zou er een hoeveelheid mostergas (u wel bekend uit de Eerste Wereldoorlog) in onze omgeving vrij kunnen komen." Nog meer reden tot zorg ziet de stichting in het feit dat Sachem zijn productie met 25 procent wil uitbreiden.

1239 handtekeningen

De petitie is ondertekend door 1239 inwoners van de Bommelerwaard. De stichting wil 'serieuze en deskundige behandeling van onze vragen en duidelijke en concrete antwoorden.' "Onbegrijpelijk vindt Veiliger Zaltbommel de situatie dat oude reactoren onder hoge druk en temperatuur gaan produceren", schrijft de stichting in een notitie die donderdagavond werd uitgereikt. "Hoe kan het zijn dat 25 procent productieverhoging niet leidt tot een zodanige hogere uitstoot dat de omgeving er last van heeft?", vraagt de stichting zich af. "Uiteindelijk komt alles wat de schoorsteen verlaat ergens in het milieu terecht. Hetzelfde geldt voor het oppervlaktewater. Heeft dit geen gevolgen voor de gezondheid van mensen en dieren en planten?"

De stichting ziet de toekomst nogal 'zwart' in wanneer er 'zonder een onafhankelijk onderzoek een vergunning aan Sachem wordt gegeven voor uitbreiding van de productie'. "Vandaar ook de passende, maar ook sombere kleur' van mijn ballonnen", aldus een woordvoerster van de stichting, die de handtekeningen verpakt in een kistje en voorzien van drie zwarte ballonnen aan Rehwinkel overhandigde.

Het door de provincie Gelderland opgezette 'omgevingsoverleg' is volgens de stichting 'volstrekt niet passend voor de situatie bij de fabriek in Zaltbommel'. "Een overleg, waarbij niet alle deelnemers ingevoerd zijn in de chemische processen en geen kennis van zaken hebben betreffende de risico's. Wij vinden dit volstrekt ongeschikt om tot evenwichtige en correcte meningsvorming te komen." SVZ is dan ook eerder dit jaar al uit het overleg gestapt.

Burgemeester Peter Rehwinkel vindt het 'jammer' dat de stichting niet meedoet in het omgevingsoverleg. "Maar ik respecteer uw opvattingen", zei hij donderdagavond. Hij beloofde de stichting dat hij de petitie in het college gaat bespreken.

Britta Alink