donderdag 16 november

Gesprekslunch
12:00, Hedel, Gelre's End. Ellie de Heus geeft lezing 'Wat is gezond voor ouderen'. Deelname kost 5,50 euro. Georganiseerd door SOOH. Aanmelden tot 14 november bij J. Wolfert: 073-5991247 of M. Lagarde: 073-5994508 of 06-54942354.

'Nederlanders in Parijs'
14:00, Neerijnen, Het Stroomhuis. Lezing n.a.v. van de tentoonstelling 'Nederlanders in Parijs' in het Van Gogh Museum.

Alzheimer Café
19:00-21:30, Ammerzoden, De Weesboom. Thema: 'Dementie, minder geheugen, meer gevoel?' Ruud Dirkse van Dirkse Anders Zorgen bespreekt dit onderwerp. Hij schreef een aantal boeken over dementiezorg. Toegang gratis.

Beeldverhaal over India
19:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Thea en Leo van Eeuwijk uit Kerkdriel vertellen over hun stichting Lasaya, die humanitaire hulp geeft in India. Entree: 2,50 euro. Reserveren: 0418-638638, 06-13517036 of leyenstein.programmaraad@brabantzorg.eu

Ad van Liempt in Zaltbommel
20:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Documentairemaker en journalist Ad van Liempt geeft lezing over 'Schuivende grenzen tussen wat wij goed en fout noemen in de oorlog'. Ook korte presentatie door Aart Vos over zijn nieuwe boek 'Als ik in Vught ben, probeer dan eens te schrijven...' Dit gedenkboek is de afronding van het Stolpersteine-project in de Bommelerwaard. Entree: 5 euro.

Geestelijke Groeiavond
20:00, Zaltbommel, De Ontmoeting. Thema: 'Met kracht getuigen van Jezus naam'. Spreker Gerrit van Valen. Gratis koffie, thee en fris.
www.geestelijkegroeibommelerwaard.nl

Vogelshow Zaltbommel
20:00-22:00, Zaltbommel, hoek Steenweg Beersteeg. Jaarlijkse vogeltentoonstelling van De Edele Zangers.

vrijdag 17 november

TaalPlus Ammerzoden
9:00-11:30, Ammerzoden, bibliotheek. Voor vrouwen en mannen die beter Nederlands willen leren om sterker en zelfstandiger in het leven te staan en die actief mee willen doen in de maatschappij. Aanmelden via: kompasjokeverkuijlen@upcmail.nl of: 06-44614237.

De Ontmoeting
10:00-16:00, Ammerzoden, Het Zonnelied. Samen met vrijwilligers koffie drinken, een kaartje leggen, een spel spelen en andere mensen ontmoeten. Deelname kost 2,50 of 5 euro als bijdrage voor koffie/thee.

Vogelshow Zaltbommel
14:00-22:00, Zaltbommel, hoek Steenweg Beersteeg. Jaarlijkse vogeltentoonstelling van De Edele Zangers.

Wintermarkt Gameren
17:00-22:00, Gameren, bedrijfshal Henda Flowers. Wintermarkt t.b.v. bouwfonds HHG in Gameren. Vanaf 20:00 uur veiling van o.a. een traptractor, een dinerbon en nog veel meer.

Open Podium De Leyenstein
19:00, Kerkdriel, De Leyenstein. Entree gratis.

'Fwench Connection'
20:00, Geldermalsen, Schenkerij De Beurs. Obscuur djazz quartet uit de Betuwe speelt jazzlounge versies van populaire popnummers uit de top 2000. Toegang gratis.

Bewonersavond Hurwenen
20:00, Hurwenen, dorpshuis De Kil. Jaarlijkse bewonersavond van Dorpsraad. Hoofdthema is de nieuwe mogelijkheid om woningen te bouwen op de vrijkomende voetbalvelden.

'100 Jaar Liedjesman'
20;15, Zaltbommel, De Poorterij. Luchtig, lief, eigentijds, vrolijk programma met muziek, poëzie, verhalen en liedjes rondom Toon Hermans. Zoon Maurice Hermans, een vijfmans orkest o.l.v. Harrie Herfst en ook de alom bekende en geliefd geworden toneelmeester van Toon, Johnny van Elk, is erbij.

Ledenvergadering Joviaal
20:30, Gameren, 't Ouwe Mesterhuis. Jaarlijkse ledenvergadering IJsclub Joviaal.

zaterdag 18 november

Wintermarkt Gameren
9:30-14:00, Gameren, bedrijfshal Henda Flowers. Wintermarkt t.b.v. bouwfonds HHG in Gameren.

Vogelshow Zaltbommel
10:00-22:00, Zaltbommel, hoek Steenweg Beersteeg. Jaarlijkse vogeltentoonstelling van De Edele Zangers.

Symposium Maarten van Rossem
11:00-16:30, Zaltbommel, Gasthuiskapel. Symposium over Maarten van Rossem en de aanval op Antwerpen in 1542. Hoofdspreker: emeritus-hoogleraar Herman Pleij, die een betoog houdt over Van Rossem als slachtoffer van een 16e eeuwse mediahype. M.m.v. o.a. Marie Juliette Marinus en Robbie Dell'Aira. Deelname kost 30 euro. Aanmelden: symposiummvr2017@gmail.com

Sint in Alem
13:30, Alem, jachthaven De Maas. Welkom door burgemeester Henny van Kooten en daarna naar dorpshuis De Drie Linden.

Sinterklaas in Zaltbommel
14:00, Zaltbommel, haven. Welkom door burgemeester Peter Rehwinkel, daarna rondrit richting Markt.

Instap rondleiding
14:00, Zaltbommel, Stadskasteel. Elke derde zaterdag van de maand is er een instap rondleiding in het Museum Stadskasteel Zaltbommel. U wordt langs de hoogtepunten in het museum rondgeleid en u maakt kennis met de geschiedenis van Zaltbommel.

Messiah van Händel
20:00, Zaltbommel, Sint Martinuskerk. 'Messiah van Händel' door KZM-Belcanto en het Zaltbommels Begeleidingsorkest.
www.kzm-belcanto.nl

Johnny Cash Tribute
20:15, Zaltbommel, De Poorterij. Def Americans. Als geen ander weten deze Brabanders meer dan 50 jaar na de eerste hits van Johnny Cash de swing, sfeer en rebellie van een optreden van deze legendarische Amerikaanse outlaw verbluffend goed te raken. Vanaf 18:00 uur: Amerikaanse Avond in de foyer met hotdogs, hamburgers, Amerikaanse muziek en Amerikaanse biertjes.

Meezingavond
20:30, Kerkdriel, café 't Luchtschip. Meezingavond m.m.v. Smartlappenkoor Gère Weg, De Disselzangers en Carlos Donkers.

zondag 19 november

Wandeling langs bomen
10:00, Zaltbommel, Beersteeg. Wandeling langs monumentale en waardevolle bomen in de stad Zaltbommel. Met Natuurwacht Bommelerwaard.
www.natuurwachtbommelerwaard.nl

Plezier met papier
11:00-17:00, Hurwenen, Hurns Kerkje. Vijf 'papierkunstenaars' laten zien wat je allemaal met papier kunt doen. M.m.v. De Blauwe Markies uit Zaltbommel, Knipkunstkring Nijmegen, Origami Eindhoven, Atelier Liberarius uit Zaltbommel en Annita Smit uit Zaltbommel. Entree: 1 euro, voor de workshops wordt een kleine vergoeding gevraagd. Genieten van cappuccino en espresso met 'Taart van Mineke'.
www.hurnskerkje.nl

Bouwhistorische rondleiding
13:00, Ammerzoden, Kasteel Ammersoyen. Rondleiding met de bouwmeester. Ontdekken hoe kastelen in de middeleeuwen gebouwd werden. De gids toont authentieke instrumenten en bezoekt vertrekken, die normaal in de rondleiding niet te bezichtigen zijn. Geschikt voor volwassenen en kinderen vanaf 12 jaar. Entree: 12,50 euro. Reserveren is noodzakelijk en kan via:
www.glk.nl/ammersoyen

Sint in Kerkdriel
13:00, Kerkdriel, Loswal. Intocht Sinterklaas, rondrit en daarna feest in De Kreek.

Wereldmuziek
13:30-16:00, Zaltbommel, Kompas. Samen muziek maken, oefenen, spelen, zingen, dansen. Open podium. Neem iets lekkers uit eigen keuken mee. Toegang gratis, iedereen is welkom.

Sint in Ammerzoden
14:15, Ammerzoden, jachthaven nabij oude veerhuis. Rondrit door het dorp en daarna feest in partycentrum De Weesboom.

'Ongemakkelijke mensen'
14:30, Heerewaarden, bezoekerscentrum De Grote Rivieren. Elly Biesters over haar roman 'Ongemakkelijke mensen', die gebaseerd is op haar eigen jeugd in Heerewaarden.

Rivierenland Klassiek
14:30, Neerijnen, Het Stroomhuis. Finale van het concertjaar 2017 van Riverenland Klassiek. Toptalent uit heel Europa. Met Paolo Gorrini (piano) en Marco Danesi (klarinet) uit Italië, Maria Hämäläinen (piano) uit Finland en het pianoduo Alexandra en Martin Kaptein. Na de prijsuitreiking een tweede optreden van de winnaars en een 'meet the artists'. Entree: 10 euro. Reserveren:
www.stroomhuisneerijnen.nl

Bardolino-ensemble
16:00, Zaltbommel, Gasthuiskapel. 'De wereld rond in 80 minuten': volksmuziek uit de hele wereld zoals volksmuziek uit Moravia, het geboorteland van de de leden van het Bardolino-ensemble, zigeunermuziek, Klezmer, Sefardische liederen Peruviaanse ritmes en Schotse fiddlermuziek. Pavel Fischer op viool, Jakub Jedlinsky op accordeon, Margit Kolácková op cello, Camilo Caller op percussie en Jana Prochazkova zang. Entree: 20 euro, kinderen en studenten gratis. Informatie en reserveren: 06-14255605 of engelenbak@gmail.com
www.engelenbakzaltbommel.nl

maandag 20 november

Peuterboekenparade
9:00-10:00, Aalst, Olleke Bolleke. De lees-mediacoaches van Bibliotheek Rivierenland laten veel leuke prentenboeken voor jonge kinderen zien en lezen de peuters voor.

Muzikale lezing
19:30, Zaltbommel, Sint-Maartenskerk (ingang consistorie). Theoloog en musicus Hanna Rijken geeft muzikale lezing over getijdenvieringen. Zij gaat dieper in op de inhoud en achtergrond van o.a. vespers en choral evensongs. Tijdens de lezing wordt ook gezongen. Toegang vrij.

Discussieavond over Wonen
20:00-22:00, Hedel, Gelre's End. Georganiseerd door PvdA, GroenLinks en Frits van der Schans. Discussieavond over Wonen. O.a. over het bestrijden van wachtlijsten voor sociale huurwoningen, huisvesting van arbeidsmigranten en de effecten van vergrijzing: hoe bouw je levensloopbestendige woningen. Sprekers van binnen en buiten de Bommelerwaard gaan de discussie aan met elkaar en met het publiek. Aanmelden is niet nodig.

dinsdag 21 november

Cinemaarten
20;15, Zaltbommel, De Poorterij. 'Du Forsvinder' van Peter Schønau Fog. De film is de Deense inzending voor de Oscar voor beste buitenlandse film. Na een epileptische aanval wordt Frederik, de welgestelde directeur van een privéschool waar ook zijn vrouw Mia lesgeeft, gediagnostiseerd met een hersentumor. Dan wordt Frederik onder het oog van zijn leerlingen en zijn vrouw gearresteerd op verdenking van miljoenenfraude. Met o.a. Michael Nyqvist (de acteur uit de Millenium Trilogie, die eerder dit jaar overleed.)

woensdag 22 november

Samen breien
13:30-15:30, Zaltbommel, Elliz in Company. Elke woensdagmiddag gezellig samen breien voor het Super Warme Dekenproject: lapjes van 30x30 die een mooie kleurige deken worden. Tijdens een evenement in december worden deze geveild/verkocht ten bate van goede doelen. Materiaal en pennen zijn aanwezig.

Scrabble Café Ammerzoden
14:00-15:30, Ammerzoden, bibliotheek. Gezellig samen een potje scrabbelen. Aanmelden niet nodig, deelname is gratis.

Voorleespret in de bieb
14:30-15:00, Zaltbommel, bibliotheek. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

Voorleespret in de bieb
15:30-16:00, Ammerzoden, bibliotheek. Deelname is gratis, aanmelden niet nodig.

Peuterboekenparade
15:30-16:30, Ophemert, bibliotheek. De lees-mediacoaches van Bibliotheek Rivierenland laten de leukste boeken zien en lezen peuters voor uit een vrolijk prentenboek.

'Kerstverhalen' bij Bruna
19:00-21:00, Zaltbommel, Bruna. Bard Bothe presenteert zijn nieuwe boek 'Kerstverhalen'. Met warme chocolademelk en Glühwein. Muzikale omlijsting door Philippine Corporaal en Simon Leferink.

Reuma vereniging
19:00-21:30, Rosmalen, sociaal cultureel centrum PERRON-3. Voorlichtingsbijeenkomst Reumapatiëntenvereniging 's-Hertogenbosch. Thema: 'Biosimilars....een zegen voor reuma?'. Meer informatie bij Gerrit van der Zalm: 0411-607193 of gvdzalm@kpnplanet.nl

Lezing over vulkanen
20:00-22:15, Haaften, De Burcht van Haeften. Beroepsfotograaf en schrijver Johan Elzenga geeft presentatie over vulkanen. Entree: 5 euro (leden gratis).

donderdag 23 november

Peuterboekenparade
10:00-11:00, Ammerzoden, bibliotheek. De lees-mediacoaches laten leuke peuterboeken zien en lezen voor uit een vrolijk prentenboek.

Frietmiddag
Eet gezellig mee! heerlijk frietje met frikandel of kroket, heerlijke salade erbij met appelmoes en een nagerecht mag natuurlijk niet ontbreken. dit alles voor € 4,50 Graag voor 17 november opgeven door ons te bellen; 0418-664664 of te mailen; welzijnvb@stmr.nl Ik hoop u te zien!

Sinterklaasfeest Kerkwijk
18:30, Kerkwijk, dorpshuis. Sinterklaasfeest georganiseerd door dorpsvereniging D'n Treffer. Om 18:30 vertrek lampionoptocht vanaf dorpshuis naar de versierde tuin van familie Dohmen, waar het feest tot ongeveer 20:00 uur plaatsvindt. Kaartverkoop van 13 tot 20 november. Meer informatie: www.dntreffer.nl of www.facebook.com/dntreffer.nl